Külföld

Macron NATO-csúcstalálkozóra tervezett útjának esetleges lemondása vált ismertté

A beszámolók szerint nincs olyan lelkiállapotban

Emmanuel Macron francia elnök a választások után az ellenzék nyomására kénytelen lehet lemondani a washingtoni NATO-csúcstalálkozóra való utazását – erről a Le Figaro című lap írt, tájékoztatott a lenta.ru.

Macron NATO-csúcstalálkozóra tervezett útjának esetleges lemondása vált ismertté
Emmanuel Macron francia elnök nem biztos, hogy részt vesz a washingtoni NATO-csúcstalálkozón
Fotó: AFP/Hans Lucas/Daniel Perron

„A baloldal meg fog állapodni egy miniszterelnök-jelöltben, ezért meg kell szerveződnünk. De ha az elnök két napra elutazik az Egyesült Államokba, akkor nem lesz semmink” – mondták a leköszönő kormány névtelenséget kérő tagjai.

A forrás szerint kevés idő maradt az új nemzetgyűlés (a parlament alsóháza) július 18-ára tervezett első üléséig, ezért néhány kérdésben még július 17. előtt meg kell állapodni. „A halogatás akadályozza az átfogó tárgyalásokat, amelyek a nemzetgyűlés kulcspozícióit érintik” – mondta.

Az újság szerint a francia államfő „valóban mérlegeli, hogy lemondja-e amerikai útját”. Az elnök környezete nem zárkózott el a lehetőségtől, de azt mondta, Macron „nincs olyan lelkiállapotban, hogy ne menjen” a csúcstalálkozóra.

Az Elysée-palota egyelőre még nem adta ki az elnök írásos programját a közelgő amerikai látogatásra.

Július 7-én tartották a franciaországi parlamenti választások második fordulóját. A baloldali Új Népfront koalíció győzött, de nem szerzett többséget a parlamentben. Macron koalíciója a második helyen végzett a választáson.

Kapcsolódó írásaink