Külföld

Befejezték a mentési munkálatokat a kijevi gyermekkórház területén

117 ember sérült meg, és négy gyermek vesztette életét a támadásban

Befejeződtek a mentési munkálatok az ukrán főváros, Kijev központjában lévő Ohmatdit gyermekkórház területén, amelyet hétfőn ért orosz rakétacsapás, Ihor Klimenko belügyminiszter keddi közlése szerint ezen a helyszínen két ember vesztette életét, és 32-en sérültek meg. Összesen 32 halálos áldozata lett a Kijevet ért támadássorozatnak.

Befejezték a mentési munkálatokat a kijevi gyermekkórház területén
Rakétacsapás érte a kijevi Ohmatdyt gyermekkórházat. A hétfői a támadásokban több mint 40 rakétát lőttek ki Ukrajna városaira, a becsapódásokban legkevesebb 28 ember életét vesztette és mintegy 100-an megsebesültek
Fotó: AFP/Anadolu/State Emergency Service of Ukrai

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arról tájékoztatott, hogy a belvárosi Sevcsenkivszkij kerületben három nő holttestét emelték ki egy ház romjai alól, velük együtt a gyermekkórház áldozatain kívül harmincan vesztették életüket a fővárosban. Szerhij Popko, Kijev katonai közigazgatásának vezetője hozzátette, hogy a hétfői orosz csapás következtében 117 ember sérült meg, és négy gyermek vesztette életét.

Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 100 millió hrivnyát (934 millió forintot) különített el a kórház helyreállítására, és az érintett családok minden áldozatul esett tagja után 10 800 hrivnya (101 ezer forint) támogatást kapnak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) honlapján közölte, hogy a gyermekkórház elleni orosz csapás helyszínén egy ellenséges H-101-es orosz rakéta hajtóművének darabjait találták meg. Egyéb alkatrészei mellett megtalálták a rakéta motorházának töredékeit, amelyeken látható a leltári és a sorozatszáma, amelyekről az SZBU egy nappal korábban hivatalosan is közzétett fényképeket. „A szakértők következtetései egyértelműek: ez az oroszok célzott támadása volt” – emelte ki a szakszolgálat. Leszögezte, hogy ezt nemcsak a becsapódási helyen talált rakétatörmelékek bizonyítják, hanem a repülési pálya adatainak elemzése, az okozott kár jellege, valamint nagyszámú videófelvétel és fotó is.

Az SZBU és a katonai hírszerzés arról tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált, hogy közös hadműveletük nyomán éjjel tűz ütött ki az Oroszországi Föderáció asztraháni régiójában található Ahtubinszk katonai repülőtéren, továbbá a rosztovi régióban egy elektromos alállomáson és a volgográdi régióban található Kalacsi-na-Donu egyik olajraktárában. Hozzátették: az ukrán védelmi erők folytatják a támadásokat az olyan orosz katonai célpontok ellen, amelyek részt vesznek az Ukrajna elleni háborúban.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az elmúlt 24 órában 141 katonai összecsapás volt a fronton, A Harkiv megyei Kupjanszk térségében az orosz hadsereg növelte a támadások számát, a Donyeck megyei Pokrovszknál pedig 43 orosz csapat támadását verték vissza az ukrán katonák. A kijevi katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 553 ezret. Saját közlésük szerint az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit, 49 tüzérségi rendszert és 29 drónt.

Kapcsolódó írásaink