Külföld

A szlovák elnök Zelenszkijtől kívánja megtudni, hogyan látja a konfliktus végét

Tervezi, hogy Washingtonban találkozik Volodimir Zelenszkijjel

Szlovákia olyan országgá válhat, amely hozzájárul a Nyugat és Kelet közötti megbékéléshez – mondta Peter Pellegrini szlovák államfő, július 9-én, az Észak-atlanti Szövetség washingtoni csúcstalálkozójának kezdete előtt, számolt be róla az eadaily.com.

A szlovák elnök Zelenszkijtől kívánja megtudni, hogyan látja a konfliktus végét
Peter Pellegrini, Szlovákia államfője kiemelte, hogy a közös törekvésnek a béketárgyalásoknak kell lennie
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Nikos Oikonomou

Szerinte a közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy Moszkva nem áll készen arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

„Ha nem próbálkozunk a békefolyamat elindításával, akkor az áldozatok száma nemcsak a fronton, hanem a civilek körében is növekedni fog, és Ukrajna egyre inkább kiirtott ország lesz. Hónapról hónapra” – mondta Pellegrini.

Megismételte azt is, hogy az Ukrajnának nyújtott átfogó segítségnek, amelyben Szlovákia a konfliktus kezdete óta jobban részt vesz, mint néhány nagy és gazdaságilag erős állam, együtt kell járnia a világközösség tűzszüneti erőfeszítéseivel.

„Közös törekvésünknek a béketárgyalásoknak kell lennie. A békére való törekvés nem jelenti az agresszor támogatását” – hangsúlyozta a szlovák elnök.

Pellegrini megjegyezte, hogy tervezi, hogy Washingtonban találkozik Volodimir Zelenszkijjel. Elmondása szerint az ukrajnai konfliktus befejezésére vonatkozó elképzeléseiről fogja megkérdezni.

Pellegrini emellett bizakodását is kifejezte, hogy Szlovákia megfontolt külpolitikája a jövőben előnyt jelenthet, és ennek köszönhetően Szlovákia olyan országgá válhat, amely hozzájárulhat a Nyugat és Kelet közötti megbékéléshez.

Emlékeztetőül, Oroszország 2022. február 24. óta különleges katonai műveletet folytat Ukrajnában. Szlovákia korábban katonai segítséget nyújtott Kijevnek, és a harctéren az Orosz Föderáció győzelmét favorizálta. Robert Fico kormányának 2023 végén történt hatalomra kerülésével Pozsony felhagyott Ukrajna fegyverrel való ellátásával, és tárgyalóasztalhoz varrja a konfliktusban részt vevő feleket a bosszúállásért.

Kapcsolódó írásaink