Külföld

Az USA szerint Európa dolga, hogy Ukrajnáról gondoskodjon

El kell fogadniuk, hogy az ukrán konfliktus európai probléma, nem pedig amerikai

Európának foglalkoznia kell az ukrajnai konfliktussal és annak következményeivel, ha Donald Trump volt amerikai elnök kerül hatalomra. Ezt a Pentagon volt vezetője, Eldridge Colby jelentette ki, szavait a The Daily Telegraph idézte, írta a lenta.ru.

Az USA szerint Európa dolga, hogy Ukrajnáról gondoskodjon
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Odd Andersen

„Az európai országok napirendjén a fő kérdésnek annak kellene lennie: képesek lesznek-e átvállalni a NATO-védelem biztosításának fő felelősségét Európában? (...) Az új brit miniszterelnöknek, Keir Starmernek el kell fogadnia, hogy az ukrán konfliktus európai probléma, nem pedig amerikai” – mondta a Pentagon volt vezetője.

Mint a kiadvány megjegyzi, Colby szavainak súlya van, hiszen ő volt az egyik kulcsember, akivel a brit választásokon győztes Munkáspárt tárgyalt arra az esetre, ha Trumpot újraválasztják elnöknek.

Május 2-án Eldridge Colby azzal vádolta a brit külügyminiszterként szolgáló David Cameront, hogy moralizál és elmarasztalja az amerikai politikusokat. Élesen beszélt a brit külügyminiszternek az Ukrajnának szánt új segélycsomagot népszerűsítő washingtoni látogatásáról is, „az amerikai rendszerbe való markáns beavatkozásnak” nevezve azt.

Kapcsolódó írásaink