Külföld

Macron szerint nem eszik olyan forrón a croissant-t

A miniszterelnök lemondott, de a francia elnök szerint az Új Népfront túl korán örül, Le Pen pedig úgy látja, „a dagály emelkedik”

„Óvatosságra és az eredmények elemzésére [van most szükség]: a kérdés az, hogy ki fog mostantól kormányozni és többséget szerezni” – közölte Emmanuel Macron azok után, hogy véget ért a francia választások második fordulója, és a jelek szerint a radikális baloldali Új Népfronté lesz a legnagyobb frakció a nemzetgyűlésben.

Macron szerint nem eszik olyan forrón a croissant-t
Emmanuel Macron centristái megmenekültek
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Jan Woitas

Az elnök közleménye szerint az eredmények alázatra kötelezik őt és támogatóit, „de hét év után a centrista blokk nagyon is él”. Egyébiránt megvárja az új nemzetgyűlés „felépítését”, hogy „meghozza a szükséges döntéseket”.

Tény: az Együtt! végül 150-180 mandátumot szerezhet. Ez ugyan 80-100 hellyel kevesebb, mint két évvel ezelőtt, de azt mutatja, hogy az előrehozott választásokkal Macronnak sikerült megmentenie a táborát, amely június elején még úgy tűnt, megsemmisítő vereséget szenvedett az EP-választásokon.

Miniszterelnöke, Gabriel Attal viszont a nyilvánosság elé állt, és többek között azt mondta: „Ma este a két szélsőség egyike sincs abban a helyzetben, hogy kormányozzon, és ezzel tartozunk a francia népnek. Kitartottunk.” Ugyanakkor nyilvánvaló az eredmény is, ezért hétfőn reggel beadja a lemondását.

A nagy és mondhatni örök kihívó, Marine Le Pen érthető gúnnyal úgy reagált: „Emmanuel Macronnak kell majd kezelni a helyzetet, amelyet a francia népre kényszerített.” Szerinte a „szélsőbal gyámsága alatt álló baloldal” győzött, de „a dagály emelkedik.”

„A dagály emelkedik. Ezúttal nem emelkedett elég magasra, de továbbra is emelkedik, ezért a győzelmünk csak el lett halasztva – szögezte le a TF1-en, hozzátéve: – Túl sok tapasztalatom van ahhoz, hogy csalódjak egy olyan eredmény miatt, amely azt jelenti, hogy megdupláztuk a képviselőink számát.”

Kapcsolódó írásaink