Külföld

Politikai pályára készül Kylian Mbappé?

A kameruni–algériai származású francia csatár egyre többet foglalkozik olyan dolgokkal, amelyhez nincs igazán köze

– Minden eddiginél fontosabb, hogy menjünk el szavazni, nem hagyhatjuk, hogy az ország ezeknek az embereknek a kezébe kerüljön. Az eredmény katasztrofális, és reméljük, hogy az emberek végül a helyes oldalt választják – így kezdte Kylian Mbappé a csütörtöki sajtótájékoztatóját, amelynek a témája egyébként a labdarúgás is lehetett volna. Szubjektív elemzés a politikával kacérkodó labdarúgóról és a „szélsőjobb” előretörésének okairól.

Politikai pályára készül Kylian Mbappé?
Mbappé egyre többször nyilvánul meg politikai kérdésekben, miközben az Eb-n nem hozza a gólokat
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Jan Woitas

A francia „csodacsatárnak” a sportról nem sok mondani valója van mostanában. Persze, ez valahol érthető, hiszen egy góljával túl sokat eddig nem tett hozzá a válogatott teljesítményéhez.

Néhány hete már megírtuk, hogy Mbappé a csapat első mérkőzése előtt is érdekesebbnek találta a politikát.

– A szélsőségesek ellen szavazok, akik meg akarják osztani az országot. Büszkén akarom viselni ezt a mezt, nem akarok egy olyan országot képviselni, amely nem képviseli az értékeimet – mondta akkor. Ez nagyon úgy hangzott, mintha a visszavonulásával fenyegetőzött volna, mert ő, a felvilágosult, akinek már egy nővé operált férfival is volt párkapcsolata, csak a progresszív Franciaországot hajlandó képviselni. Csak azt érzi magáénak.

Nem úgy általában a Francia Köztársaságot, amelyben demokrácia van, és amelyben a nép szabad választásokon kifejezett vágyait, akaratát tiszteletben kell tartani – azt nem.

Egyébként nem lehetetlen, hogy Mbappé politikai pályára akar lépni, és ezekkel a nyilatkozatokkal próbál megágyazni magának. Jó magyarázat lenne ez a mérkőzéseken nyújtott, nem túl lenyűgöző teljesítményére is. Fejben már nincs a pályán.

Amúgy a pénteki rangadó a portugálok ellen sánta analógiája annak, ami éppen Franciaországban történik: a francia válogatott nem bírt el Ronaldóékkal. A vak szerencse döntött.

Valami hasonló lesz vasárnap is: a Le Pen-féle „szélsőjobb” az első fordulóban tarolt, a centristák nem bírtak el velük, ezért most az eddig egymástól vért okádó liberálisok és radikális baloldaliak egymás javára visszalépkedve próbálják rávenni a választóikat, hogy vegyenek egy mély lélegzetet, és az undort félretéve rúgjanak be minél több büntetőt, azaz protestszavazataikkal üssék el a Nemzeti Tömörülést (RN) a „továbbjutástól”.

Ez felettébb érdekes, hiszen Macron korábban azt mondta, hogy az Új Népfront ugyanúgy csődbe vinné az országot, mint az RN, és ellentétes oldalról bár, de az is a köztársaság értékeit és társadalmi békéjét fenyegeti.

Már nem fenyegeti. Elmúlt.

Visszatérve a labdarúgás kameruni–algériai fenegyerekére, nyilatkozatára Marine Le Pen is reagált.

– Mbappé nem képviseli a bevándorló háttérrel rendelkező francia embereket, mivel közöttük sokkal többen vannak azok, akik a minimálbéren élnek és nem tudják megfizetni a lakhatást és a fűtést, mint az olyan emberek, mint Mbappé – mondta egy interjúban.

Úgy folytatta: „Ez a tendencia, hogy színészek, focisták és énekesen akarják megmondani a francia embereknek, hogy hogyan szavazzanak, főleg olyanoknak, akik 1300-1400 eurót keresnek havonta (ez arrafelé nem jó fizetés – a szerk.), miközben ők külföldön élő milliomosok vagy akár milliárdosok, kezd egyre rosszabb fogadtatásra találni országunkban.”

Szerinte a francia embereknek elegük van abból, hogy kioktatják őket, viszont a választáson visszaszerezhetik a sorsuk feletti irányítást, és úgy szavazhatnak, ahogy jónak látják.

Ebben minden benne van, és aki nem hiszi, az idézze fel a DK, de még inkább a Momentum sorsát – a világfalu világpolgáraiét, akik morális és intellektuális felsőbbrendűségük tudatában úgy vélték, jobban tudják, mire van szüksége az embereknek, mint a választók maguk.

Ezért aztán olyan témákkal kampányoltak, mint a száznapos ujgur tojásokon taposó kínai befektetések és a gyerekrabló, háborús bűnös orosz gáz betiltása, az agresszor atomerőműépítés leállítása, vagy éppen a rezsicsökkentés eltörlése, a melegek „felszabadítása” és az eutanázia… Tényleg, eutanáziát mindenkinek! Mekkora ötlet! Hegyeket mozgat meg.

Csak aztán kiderült, hogy Balmazfelhévizen és Taktabaktafalván az emberek valahogy többre értékelik az olcsó gázt, a munkahelyteremtést, a családtámogatási rendszert, és kissé naivan ragaszkodnak ahhoz, hogy majd ők eldöntik, mikor találkozzon a gyerekük a homotémával. Ami tehát Belbudán és Brüsszelben, vagy a párizsi szalonokban magától értetődőnek tűnik, annak nem sok köze van a társadalmi valósághoz.

Az emberek szeretik a pecegér rigót és a bundás békákat, de az anyagi biztonságot jobban. Az ujgurokról a többség véleménye valószínűleg az, hogy a régiekkel sem foglalkoztak, és azok se velünk, de a kínaiaknak viszont van pénzük lóvéra. Ami jó nekik, és nem rossz nekünk, ha itt fektetik be. Dolgozni még azoknak is kell valahol, akik szabadidejükben Pride-ra járnak. És így tovább…

Azt meg senki nem szereti, ha meg akarják mondani neki, hogy köpje szembe magát azért, ahogy eddig élt és gondolkodott, és változzon meg, mert ezt követeli tőle a nagybetűs haladás. Vagy ha nem képes változni, legalább lássa be, hogy hülye, és adja a szavazatát olyanokra, akik már felvilágosodtak, és a szabadság, egyenlőség, testvériség jegyében majd eldöntik helyette, hogy merre van az előre.

És a francia választók sem másabbak: akik nem Macronékra szavaztak az első fordulóban, azok a jóléti államra és a szociális piacgazdaságra voksoltak. Rendre és biztonságra. Ezekből van ma a legnagyobb hiány Európában, csak ez valahogy nem megy át a „centristáknak” és a progbalos, zöld intellektüeleknek.

Na, mindegy… Így a végére nagyon eltértünk Mbappétól, de talán ez nem is baj. Hiszen ő csak egy focista, aki ezen az Eb-n nincs igazán formában – Németországban kéne labdába rúgnia, de ehelyett a belpolitikát választotta. Ott viszont nem kétszer tizenegyen gurigáznak, hanem több millió választópolgár, és egy jelentős részük ma úgy gondolja: elég volt abból, hogy a mainstream a kispadon tartsa a Nemzeti Tömörülést.

Kapcsolódó írásaink

Megkezdődött a francia választások második fordulója

ĀA múlt vasárnapi első fordulóban a szuverenista jobboldali párt minden idők legjobb eredményét érte el: a szavazatok 33,14 százalékát szerezte meg 10,6 millió vokssal. Az RN-nek 39 képviselői helyet már az első fordulóban sikerült elnyernie az 577-ből