Külföld

Le Penék elvéreztek a második fordulóban

Franciaországban 1997 óta nem szavaztak ennyien a nemzetgyűlési választások második fordulójában

Az Ispos Talan első becslései szerint az Új Népfront (NFP) vezet a választásokon, és várhatóan 171-187 képviselője lesz, nincs azonban abszolút többsége. Macron liberálisai 152-163 képviselőre számíthatnak, míg a nagy vesztes, a Nemzeti Tömörülés (RN) 134-152-re. A szuverenisták listavezetője, Jordan Bardella erre azt mondta: a „gyalázat” szövetsége megfosztotta a franciákat a „fellendülés politikájától”.

Le Penék elvéreztek a második fordulóban
Rég nem volt a társadalmat ilyen mélységeiben megosztó választás Franciaországban
Fotó: Hans Lucas via AFP/Amaury Cornu

Ez az eredmény hatalmas csalódás az RN-nek, amely egyébként jelentősen megnövelheti képviselői számát: a 2022. júniusi választásokon 89 mandátumot szereztek. Bardella is beszédében később már optimista hangot ütött meg. Úgy értékelte a helyzetet, hogy átszakadt a gát:

„A régi világ elbukott, és semmi sem állíthatja meg azt a népet, amely újra reménykedni kezdett” – fogalmazott.

A nagy nyertes viszont az Új Népfront. Jean-Luc Mélenchon ennek megfelelően elsőként szólalt meg vasárnap. Azt mondta: „Olyan eredményt értünk el, amely lehetetlennek tűnt számunkra. Népünk kizárta a legrosszabb forgatókönyvet. ”

„Az emberek akaratát szigorúan tiszteletben kell tartani. Semmilyen trükk nem lenne elfogadható. Az eredmények egyértelműek: az elnöki tábor veresége megerősítést nyert. Az elnöknek meg kell hajolnia. A miniszterelnöknek mennie kell” – tette hozzá.

Szavainak különös jelentőséget ad, hogy jelen állás szerint a három nagy politikai tömb közül egyik sem képes önállóan kormányt alakítani. Ha a radikális baloldal kizárja az együttműködést Macron „centristáival”, akkor bármi lehet. Az NFP-sek mindenesetre eltökéltek.

Édouard Philippe, volt miniszterelnök szerint egyértelmű, hogy nagykoalíciót kell alakítaniuk a macronitáknak és a baloldalnak. „Az igazság az, hogy a nemzetgyűlés egyik politikai blokkjának sincs önmagában kellő többsége a kormányzáshoz” – mondta, hozzátéve: a nemzetgyűlés feloszlatásának tisztáznia kellett volna a helyzetet Franciaországban, ehhez képest mindent összezavart. „Sajnálom, de nem vagyok meglepve” – jegyezte meg végül, és „a központi politikai erőket” az RN és szövetségese, az LFI elszigetelésére szólította fel.

Érdekes, hogy az Együtt! végül 152-163 mandátumot szerezhet. Ez ugyan 80-100 hellyel kevesebb, mint két évvel ezelőtt, de azt mutatja, hogy az előre hozott választásokkal Macronnak sikerült megmentenie a táborát.

A második fordulóban a részvételi arány az Ipsos Talan szerint elérhette a 67,1 százalékot. Ennél többen legutóbb 1997-ben járultak az urnákhoz. Akkor egy széles baloldali koalíció győzött.

Az első fordulóban a Le Pen és szövetségesei a szavazatok 33,15 százalékával végeztek az élen. Az NFP-re a választók 28,06 százaléka adta le a voksát, s ezzel messze megelőzte Macron Együtt! listáját, amely 20,04 százalékot ért el.

Kapcsolódó írásaink