Külföld

A francia sajtó már Macron lemondásáról ír

Le Penék nyertek a tengeren túli megyékben, a többi vasárnap 8 után kiderül

Az 577 francia választókerület közül 501-ben dől el vasárnap a mandátumok sorsa. Mint egy hete, úgy július 7-én is nem sokkal 8 óra után már meglehetősen pontos előrejelzésekre lehet számítani. A Nemzeti Tömörülés és a radikális baloldali Új Népfront egyaránt magabiztos.

A francia sajtó már Macron lemondásáról ír
Emmanuel Macron lemondását sem tartják már elképzelhetetlennek Franciaországban
Fotó: AFP/Pool/Yara Nardi

Ezzel együtt eddig Le Penéknek áll a zászló. Legalábbis a tengeren túli megyékben két mandátumot már behúztak: az RN jelöltjei nyertek ugyanis Réunionon és Mayotte-on.

A francia sajtó közben azt latolgatja, hogy egy számára kedvezőtlen fordulat esetén lemond-e Emmanuel Macron, és ha igen, akkor ki léphet a helyére? Az alkotmány 7. cikke szerint egyelőre Gérard Larcher, a Szenátus elnöke. Az új elnökválasztást pedig a köztársasági elnök lemondásától számított három-hét héten belül kell megtartani.

A francia választások második fordulójának végleges eredményét várhatóan csak holnap hirdetik ki, mivel kiugró volt a részvétel, sok szavazatot kell összesíteni, és megküldeni a Belügyminisztériumba. Az exitpollok viszont a múlt héten sem tévedtek sokat, így 8 óra után már viszonylag pontos képet kaphatunk.

Kapcsolódó írásaink

Mire szavaz Avignon?

ĀKalasnyikovval a kórházban, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő politikus a szavazólapon