Sport

Mbappé lemond a válogatottságról, ha Le Penék nyerik a választásokat?

A francia válogatott kameruni–algériai sztárja csak a liberális Franciaországot és a liberális franciákat hajlandó képviselni

Kylian Mbappé, a francia válogatott futballistája a csapata első meccse előtt arra szólította fel honfitársait, hogy ne szavazzanak a „radikális” pártokra. Mindez több kérdést is felvet: mit keres a politika a sportban; a sportoló a politikában; és Mbappé a francia válogatottban, ha nem hajlandó minden franciáért focizni? Szubjektív „sport-politikai” értékelés következik.

Mbappé lemond a válogatottságról, ha Le Penék nyerik a választásokat?
Sport... vagyis elvtársak egymás közt. Kylian Mbappé és Emmanuel Macron
Fotó: AFP/Franck Fife

– A szélsőségesek ellen szavazok, akik meg akarják osztani az országot. Büszkén akarom viselni ezt a mezt, nem akarok egy olyan országot képviselni, amely nem képviseli az értékeimet – fogalmazott.

A Real Madrid sztárja ezzel egyértelműen a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) ellen szólalt fel, amelynek a formálódó jobboldali szövetséggel komoly esélye van megnyerni az Emmanuel Macron által június 30-ra és július 7-re kiírt előrehozott választásokat.

Valószínűleg mindenki emlékszik rá, hogy a köztársaság elnöke azért oszlatta fel a nemzetgyűlést, mert Le Penék tönkreverték a „macronitákat”.

Nem vagyok szakértője a témának, ezért utánaolvastam a Law in Sport című szakportálon, és a következőket találtam:

Az UEFA alapszabályának 1. cikkelye és a 2. a) pontja egyértelművé teszi, hogy a szövetség „politikailag és vallásilag semleges”, és elsődleges célja, hogy „a labdarúgást Európában a béke, a megértés és a fair play szellemében, politikai, nemi, vallási, faji vagy bármilyen más okból történő megkülönböztetés nélkül népszerűsítse”.

Emellett az UEFA Fegyelmi Szabályzata kötelezi a játékosokat a FIFA játékszabályainak tiszteletben tartására. Mindezekből következően az UEFÁ-nak elvileg jogában áll – de talán kötelessége is – fellépni az olyan játékosok ellen, akik politikai nyilatkozatokat tesznek egy mérkőzés vagy torna során.

A nyilatkozat elhangzása óta már egy meccset is lejátszottak, amit az osztrákok öngóljával sikerült csak megnyerniük a franciáknak, Mbappé nem brillírozott. Egyetlen hír sem jelent meg arról, hogy eljárás indult volna a sportoló vagy a csapat ellen.

Ezek szerint az UEFA vezetése úgy gondolja, belefér a politikai semlegességbe, ha a labdarúgó Európa-bajnokságra irányuló figyelmet valaki az agitációra használja fel egy olyan párt ellen, amely a szavazatok 31,5 százalékával 30 mandátumot szervezett a Franciaországban elnyerhető 81-ből.

Ami személy szerint Mbappét illeti, nem tudom, hogy a kameruni apukája és algériai anyukája mit mesélt neki párizsi otthonukban a demokráciáról.

Nyilván nem az otthonról hozott „anyagra” gondolok, hanem arra, amit Franciaországban magukba szívtak. Mert jóindulattal feltételezem, hogy nem gazdasági bevándorlókként érkeztek oda, hanem az európai értékek: a szabadság, az egyenlőség és a testvériség vonzotta őket. És nyilván integrálódtak is abba a társadalomba, amely befogadta őket, amelyben a fiuk szenzációs karriert építhetett.

Abba a társadalomba, amely időről időre választásokon fejezi ki az akaratát; demokratikusan dönt arról, kire, kikre bízza az ország irányítását. Abba a társadalomba, amelyhez nem azért tartozik valaki, mert a többség olyan, mint ő, hanem azért, mert…, mit is mond erről az EU? Egység a sokféleségben. Igen. Szóval, amelyhez azért tartozik valaki, mert a tagjait a különbözőségük ellenére összeköti valami. Lehet ez a nyelv, a kultúra… És amelynek tagjai akkor is törődnek a másikkal, ha az történetesen tök hülye.

Kylian Mbappé mentségére szólhatna, hogy ezeket a dolgokat egyébként az agymosott, kozmopolita „bennszülöttek” is el-elfejtik manapság. Mégsem tudom felmenteni, mivel a FRANCIA válogatott mezét viseli. Egy nemzetet képvisel.

Nem csak akkor kell franciának lenni, ha a liberálisok vannak kormányon. Nem csak a liberális franciák franciák. Lehet, hogy futballista aggyal ezt nehéz felfogni, de ő mindenkiért focizik. A jelenleg ellenzékben lévő Le Penért is. A bevándorlásellenes szavazókért is. Meg persze, a transzokért, a hajléktalanokért, az agysebészekért és léhűtőkért. Mindenkiért, akinek az útlevelébe az állampolgárság mellé az van beírva, hogy francia.

Mert olyan állampolgárság és olyan válogatott nincs, hogy „liberális francia”.

Ha ez nem megy át, akkor már most le kellene vennie azt a mezt, mert nem méltó rá! És nem azért, mert második generációs migráns, hanem mert nem francia.

Vagy megfordítva: nem azért nem francia, mert második generációs migráns, hanem azért, mert megtagadja azokat a nemzettársait, akik nem olyanok, mint ő. Vagyis a saját szavaival élve: olyan szélsőséges, aki meg akarja osztani az országot.

Kapcsolódó írásaink