Külföld

A Hamász elfogadja a túsztárgyalások megindítását tartós tűzszünet nélkül

Az illetékes szerint meghaladottá vált a Hamász „teljes és tartós tűzszünet” iránti követelése a fogolycseréről szóló tárgyalások előfeltételeként

A Hamász iszlamista terrorszervezet elfogadja a túsz- és béketárgyalások megindítását Izraellel tartós tűzszünet nélkül is – közölte vasárnap a szervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

A Hamász elfogadja a túsztárgyalások megindítását tartós tűzszünet nélkül
William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is részt vesz a megbeszéléseken
Fotó: AFP/Samuel Corum

Beszélt arról is, hogy a katari közvetítők ígéretet tettek arra, „hogy a fegyvernyugvás a tárgyalások idejére hatályban lesz”.
Egy magas rangú amerikai tisztségviselő már pénteken arról számolt be, hogy a Hamász újabb javaslata előrelépést jelent a tárgyalási folyamatban és alapját képezheti egy megállapodásnak is, még akkor is, ha még „jelentős munka” vár a felekre.

A tűzszünettel kapcsolatos tárgyalási folyamat a jövő héten folytatódik. Az izraeli kormány már jelezte, hogy ismét delegációt küld Katarba a megbeszélésekre, amelyeken William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is részt vesz diplomáciai források szerint. A Hamász közlése szerint Egyiptom és Törökország is közvetítőként tervez fellépni.

Kapcsolódó írásaink