Külföld

A Budapesten élő németek szerint is élhetőbb Magyarország

Évente mintegy húszezer német vándorol Magyarországra

Egyre több német érzi rosszul magát a saját hazájában az elmúlt években gyökeresen megváltozott politikai helyzet miatt. Erre a következtetésre jutott a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) stábja is, amely azt vizsgálta, miért költözik egyre több német állampolgár Magyarországra – írja a Vasárnap.hu alapján a Mandiner.hu.

A Budapesten élő németek szerint is élhetőbb Magyarország
A Budapesten élő németek szerint is élhetőbb Magyarország
Fotó: AFP/Ferenc Isza

A tévések tavaly Keszthelyen és Marcaliban forgattak. Megállapították, hogy a Magyarországra települő németek már húsz településen szerveztek helyi csoportokat a Balaton térségében. A Dunántúl egyes régióiban már kialakult egy igazi német ajkú infrastruktúra német mesterekkel és szolgáltatókkal. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 és 2023 között 34,9 százalékkal nőtt a hazánkba települő németek száma – írja a Mandiner.hu.

A Nius.de cikke szerint Magyarország az új célpont, amelyre a németek vágynak. Adataik szerint a megélhetési költségek 46 százalékkal alacsonyabbak hazánkban, mint például Berlinben, továbbá kevesebb adót kell fizetni. Sőt, a cikk szerint szíves fogadtatás várja Magyarországon a németeket.

A szerkesztőség számai szerint évente mintegy 20 ezer német vándorol Magyarországra.

Kedden egy berlini nő levelét közölte a Nius.de szerkesztősége. Irina már áttelepült és most Budapesten él. Indokairól így számolt be:

„Évek óta először utaztunk itt tömegközlekedéssel minden félelem nélkül. Aki teheti, menekül »minden idők legjobb« Németországából.

Először mentünk félelem nélkül uszodába, majd este sétáltunk az utcákon. Micsoda drasztikus különbség! Vezetsz 1400 kilométert, és máris egy másik világban vagy. Egy olyan világban, ahol nőként nem kell félned, ha egyedül utazol. Egy olyan világban, ahol a gyerekek tisztelik az idősebbeket, és nem veszekednek folyton. Csak akkor veszed észre, mit veszítettél el, amikor itt visszakapod. (...)

Attól tartok, hogy Németországban soha többé nem lesz érdemes élni. Legalábbis nekünk, németeknek nem.

Azok, akiket évek óta az adónkkal támogattunk, akiknek védelmet nyújtottunk a háború és az üldöztetés elől, most gyűlnek, és elpusztítanak mindent, amit csak tudnak. Úgy tűnik, nem érdekli őket, ki fogja fizetni a megélhetésüket, ha az összes adófizető elmenekül, vagy megölték őket.

A német iskolákban a gyerekek 85 százaléka már migráns.

Aki anyagilag megteheti, kiveszi az iskolából a gyermekét, és magániskolába adja. Érdemes-e mindezt megélni? Ez az a gyönyörű multikulturalizmus, amelyről Katrin Göring-Eckhardt és Claudia Roth áradozik? (Mindketten a Bundestag alelnökei – a szerző megjegyzése.) Egyetlen napra át kellene menniük Berlinen vagy bármely német városon testőrség nélkül. (...)

Az egész Európából érkezett száműzöttek új társadalma formálódik itt Magyarországon, akik békésen, késes bűnözés nélkül élnek.

Sok zsidó is érkezett Budapestre, akiknek Magyarország az utolsó bástyája.

Ez a multikulturalizmus a gyakorlatban, nem pedig az, amiről a németországi politikai garázdálkodók próbálják meggyőzni az embereket.”

Kapcsolódó írásaink