Külföld

Több ezren tüntettek Barcelonában a tömegturizmus ellen

Több ezer ember tiltakozott szombaton Barcelona utcáin a várost fojtogató tömegturizmus ellen.

Több ezren tüntettek Barcelonában a tömegturizmus ellen
Barcelonában demonstrálók ezrei tiltakoztak a tömegturizmus ellen. Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a tömegturizmus elleni tiltakozások Spanyolországban, a világ második leglátogatottabb országában
Fotó: AFP/Josep Lago

Barcelona a legnépszerűbb idegenforgalmi úti cél Spanyolországban. Több tiltakozó szerint a turisták tömege miatt a város élhetetlenné vált. A lakhatási költségek jelentősen emelkedtek, az utóbbi évtizedben 68 százalékkal ugrottak meg az árak, illetve a tömegturizmus negatív hatással van a helyi kiskereskedésekre és a helyi alkalmazottak munkakörülményeire is.

A városvezetés adatai szerint Barcelonában tavaly több mint 12 millió turista fordult meg. A polgármesteri hivatal nemrég bejelentette, hogy a lakhatási gondok enyhítése érdekében 2029-től megtiltják, hogy rövid távra lakásokat adjanak ki turistáknak.

Világszinten Spanyolország a második legnépszerűbb turisztikai úti cél Franciaország után. Tavaly 85,1 millió külföldi látogatót jegyeztek fel. A legkeresettebb régió Katalónia volt 18 millió látogatóval, ezt követte a Baleár-szigetek 14,4 millió, illetve a Kanári-szigetek 13,9 millió turistával.

Kapcsolódó írásaink