Külföld

Szijjártó Péter: Magyarország és Törökország együttműködése egy igazi sikertörténet

Magyarország és Törökország együttműködése egy igazi sikertörténet – írta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter: Magyarország és Törökország együttműködése egy igazi sikertörténet
Szijjártó Péter a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozóján kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly már a négymilliárd dollárt is meghaladta
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter az azerbajdzsáni Susában, a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának helyszínén írt bejegyzése szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom újabb rekordot döntött, tavaly már a négymilliárd dollárt is meghaladta.

„Továbbá az együttműködésünk Törökországgal hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához, idén ugyanis mi lettünk az első olyan Törökországgal nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportál” - fogalmazott a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország földgázellátása nem lenne megoldható a Török Áramlat vezeték és Törökország megbízható tranzitszerepe nélkül; tavaly mintegy hatmilliárd köbméter földgáz érkezett ezen az útvonalon Magyarországra és idén is folyamatosan megbízhatók a szállítások.

Hozzátette, hogy folyamatosan egyeztetnek az energetikai együttműködés kiterjesztéséről a kőolajkitermelés és nukleáris energia területére.

Szijjártó Péter azt írta, hogy „uniós elnökségünk alatt össze kívánjuk hívni az EU-Törökország Társulási Tanács ülését, és a kereskedelmi együttműködés fejlesztése érdekében szeretnénk megújítani az EU és Törökország vámunióját és előre szeretnénk lépni a vízumkönnyítés terén is”.

Kapcsolódó írásaink