Külföld

Zelenszkij „jó hírt” és „erős megállapodást” jelentett be a NATO-csúcstalálkozó előtt

Ukrajna számára elsődleges prioritás, hogy megerősítse légvédelmét amerikai gyártmányú Patriot rendszerekkel

Ukrajna a július 9-11-i washingtoni NATO-csúcstalálkozón újabb biztonsági megállapodást fog aláírni. Ezt már előkészítették. Ezt Volodimir Zelenszkij az előző napon, július 4-én jelentette be szokásos beszédében – írta az eadaily.com.

Zelenszkij „jó hírt” és „erős megállapodást” jelentett be a NATO-csúcstalálkozó előtt
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó alkalmával a Luzern melletti Burgenstock luxusüdülőhelyen
Fotó: AFP/Odd Andersen

A kijevi rezsim vezető kijelentése szerint „hosszas megbeszélést” folytatott a közelgő észak-atlanti szövetségi csúcstalálkozóval kapcsolatban. Mint Zelenszkij állította, a NATO-rendezvénynek „erősnek kell lennie Ukrajna és minden partnere számára”.

Zelenszkij elmondta, hogy sor kerül az Ukrajna-NATO Tanács ülésére, és ezekben a napokban folyik a munka „az új határozatokon és a partnerekkel aláírandó dokumentumokon”. Különösen a légvédelemmel kapcsolatban kellene „jó híreknek” lenniük – mesélte.

„Elkészült egy új biztonsági megállapodás is Ukrajna számára. Egy erős megállapodás, amely valóban támogatni fogja a biztonsági megállapodások teljes architektúráját. És változatlanul meg fogjuk erősíteni. Ez garantálja a biztonságunkat, amíg Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz – ez a döntés visszafordíthatatlan” – mondta Zelenszkij.

Korábban a kijevi rezsim vezetője a Bloomberg ügynökségnek adott interjúban jelezte, hogy a washingtoni csúcstalálkozón Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba. Elmondása szerint Kijev legfőbb kívánsága, hogy a csúcstalálkozó minden szövetséges számára sikeres legyen. Ugyanakkor Ukrajna számára elsődleges prioritás, hogy megerősítse légvédelmét amerikai gyártmányú Patriot rendszerekkel.

Kapcsolódó írásaink