Külföld

Szijjártó Péter iráni kollégájával tárgyalt

Megegyeztek abban, hogy fokozni kell a párbeszédet az EU és Irán között

Az új iráni külügyminiszter-kollégával tárgyaltunk telefonon abból az alkalomból, hogy hazánk átvette az Európai Unió soros elnökségét – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter iráni kollégájával tárgyalt
Szijjártó Péter hozzátette: az ENSZ Közgyűlésén személyes egyeztetésekre is sort kerítenek
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Ali Bagheri Kani nemrégen vette át hivatalát, miután korábbi kollégánk, Hossein Amir-Abdollahian életét vesztette egy helikopter-balesetben – tette hozzá.

Egyetértettünk abban, hogy – mivel a diplomácia nem arról szól, hogy csak azokkal beszélünk, akikkel mindenben egyetértünk – fokozni kell a párbeszédet az EU és Irán között. Reméljük, ezzel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy el lehessen kerülni a közel-keleti helyzet eszkalációját. Ha ugyanis a közel-keleti válság átterjed más országokra is, akkor az a globális biztonságot is veszélyeztetni fogja, márpedig mi, akik két és fél éve egy háború árnyékában élünk, nem akarunk még egy globális biztonsági válságot – közölte a tárcavezető.

Szijjártó Péter hozzátette: megállapodtak, hogy folyamatosan kapcsolatban maradnak és New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén személyes egyeztetésekre is sort kerítenek.

Kapcsolódó írásaink