Külföld

Nagy Márton: Tovább kell erősíteni a magyar–montenegrói gazdasági és turisztikai kapcsolatokat

A montenegróiak egyre nagyobb számban választják hazánkat úti célként

Vladimir Martinoviccsal, Montenegró turizmusért felelős miniszterével egyeztetett csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – jelentette be közleményében a szaktárca.

Nagy Márton: Tovább kell erősíteni a magyar–montenegrói gazdasági és turisztikai kapcsolatokat
Magyarország kormánya a jövőben is arra fog törekedni, hogy a két ország turisztikai és gazdasági együttműködése tovább erősödjön. Képünkön a montenegrói Sveti Stefan félsziget látható
Fotó: Hemis via AFP/Maisant Ludovic

A felek a térség gazdasági teljesítményét és turisztikai potenciálját befolyásoló nemzetközi folyamatok mellett áttekintették a két ország közti együttműködések elmélyítésének lehetséges területeit is.

Nagy Márton az egyeztetésen kiemelte, hogy Montenegró Magyarország fontos partnere, a két ország közötti külkereskedelmi termékforgalom értéke 2023-ban már megközelítette a 100 millió eurót, ami a megelőző évekhez képest érdemi előrelépést jelent.

Montenegró a magyar kifektetéseket tekintve is kiemelt partnerország, 2022-ben a magyar tőke 21. célországa volt, az oda áramló hazai tőke értéke 314 millió eurót tett ki.

A nemzetgazdasági miniszter üdvözölte, hogy a montenegróiak egyre nagyobb számban választják hazánkat úti célként. 2024 első félévében több mint 4300 montenegrói vendég látogatta meg Magyarországot, akik több mint 11 ezer vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. Ez dinamikus fejlődés, a vendégek számát tekintve 39 százalékos, a vendégéjszakák számát nézve pedig 42 százalékos emelkedést jelent 2023 azonos időszakához képest.

A turisztikai kapcsolatok fejlődését tekintve jó alapot biztosít, hogy heti két járat közlekedik Budapest és Podgorica között, ami igény esetén bővíthető. Az idei év első öt hónapjában több mint 15 ezren utaztak a járattal, ami kilenc százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A miniszter kiemelte: hazánk továbbra is elkötelezetten támogatja Montenegró európai uniós integrációját. Montenegró felkészült az európai uniós tagságra, amellyel maga a közösség is sokat nyerne. Magyarország kormánya a jövőben is arra fog törekedni, hogy a két ország turisztikai és gazdasági együttműködése tovább erősödjön.

Kapcsolódó írásaink