Külföld

Csaknem kétezer antiszemita internetes tartalmat azonosítottak Európában

A cél az illegális tartalmak és a vonatkozó szabályok betartásának biztosítása volt

Több európai ország együttműködésével csaknem kétezer online terjesztett antiszemita tartalmat sikerült azonosítani és eltávolítani –közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol csütörtökön.

Csaknem kétezer antiszemita internetes tartalmat azonosítottak Európában
A Gyűlöletbűncselekmények és Internetes Gyűlöletkeltés Elleni Harc Központi Hivatala nem tétlenkedett
Fotó: AFP/Alain Jocard

A közlemény szerint a június 27-én tartott online művelet az antiszemita tartalmak széles skáláját célozta, beleértve a gyűlöletbeszédet, a holokauszt tagadását és a zsidó közösségek elleni erőszak dicsőítését.

A művelet elsődleges célja az illegális tartalmak eltávolítása volt, és annak biztosítása, hogy az online platformok betartsák a gyűlöletbeszédre és a diszkriminációra vonatkozó európai szabályozást – tájékoztattak.

A vizsgálatok rámutattak, hogy az antiszemita tartalmak széles körben elterjedtek, különösen a dzsihadisták, illetve szimpatizánsaik, valamint úgy a jobboldali, mint a baloldali szélsőséges csoportok között. Az ilyen tartalmakat azonban egyéni felhasználók is terjesztik különböző online platformokon. A gyűlöletbeszéd elterjedését különösen a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett támadása és az azt követő izraeli katonai válaszcsapás váltotta ki – közölték.

A műveletben 18 ország, Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Dánia, Franciaország, Írország, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, valamint Svájc, Ukrajna és az Egyesült Királyság bűnüldöző szervei vettek részt.

Kapcsolódó írásaink