Külföld

Izrael szabadon engedett több tucat elfogott gázait

Izrael elengedett ötvenöt palesztin foglyot

Az izraeli hadsereg (IDF) szabadon engedett ötvenöt, hónapokkal ezelőtt elfogott gázait, köztük a Sífa kórház igazgatóját. Izraeli miniszterek tiltakoztak a lépés miatt.

Izrael szabadon engedett több tucat elfogott gázait
Az izraeli hadsereg szabadon engedett ötvenöt, hónapokkal ezelőtt elfogott gázait
Fotó: AFP/Bashar Taleb

Itamar Bengvír nemzetbiztonsági miniszter szerint „biztonsági hanyagság” volt a Sífa kórház igazgatójának szabadon bocsátása „többtucatnyi terroristával együtt”.

„Eljött az ideje, hogy a kormányfő leállítsa Joáv Galant védelmi miniszternek és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat főnökének a kormánynak és a biztonságpolitikai kabinetnek ellentmondó, független politizálását” – írta az X-en Bengvír.

„Elfogadhatatlan a Sífa kórház igazgatójának ellenszolgáltatás nélküli szabadon bocsátása – az ő ágyaiban kínozták és gyilkolták embereinket, és a Hamász bázisaként használta. Ezt a döntést sem a kormány, sem a kabinet nem fogadta el, felelősségre kell vonni a hanyag és Izrael biztonságát károsító lépéséért a döntéshozót” – írta szintén X-en Amiháj Sikli, a legnagyobb kormánypárt, a Likud politikusa.

Előzőleg a palesztin média arról számolt be, hogy Izrael elengedett ötvenöt palesztint foglyot, köztük a Sífa Kórház igazgatóját, Mohammad Abu Szalmiját.

Abu Szalmiját az IDF novemberben azzal a gyanúval tartóztatta le, hogy a Hamász az engedélyével használta az egészségügyi központot hadműveleti központként. Egy, a palesztin médiában közzétett videón bemutatták, ahogy a hazatérő kórházigazgatót köszöntik az övezetben.

Kapcsolódó írásaink