Külföld

„Ukrajna komoly gesztust tett Magyarország felé”

Budapest mindazon jogok visszaállítását követeli, amelyekkel a magyar nemzeti kisebbség 2015 előtt rendelkezett – emlékeztetett a Do Rzeczy lengyel lap, amelynek cikkét a Mandiner szemlézte.

„Ukrajna komoly gesztust tett Magyarország felé”
Szijjártó Péter ukrán kollégájával tárgyalt Ungváron
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Idén január végén Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Ungvárra utazott, ahol az ukrán külügyminisztérium vezetőjével és az elnöki kancellária vezetőjével tartott sajtótájékoztatón kijelentette: Budapest mindazon jogok visszaállítását követeli, amelyekkel a magyar nemzeti kisebbség 2015 előtt rendelkezett.

Mint ismeretes, Szijjártó Péter tizenegy pontban mutatta be, hogy mit vár el az ukrán kormánytól. „Nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az, hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze. Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén” – fogalmazta meg az elvárásokat Szijjártó Péter.

A lengyel lap cikkében rámutatott: Ukrajna új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségek jogairól bizonyos területeken. A Do Rzeczy szerint új szabályozás kidolgozásakor figyelembe vették Magyarország álláspontját. Többek között azt a rendelkezést is bemutatták, hogy a magán-felsőoktatási intézmények szabadon választhatnak bármely uniós nyelvet oktatási nyelvként.

Kapcsolódó írásaink