Külföld

Megvan a Nyugat következő lépése, ez vár Ukrajnára

Nem lehet örökké folytatni egy olyan stratégiát, amely soha nem működött

Kijev nyugati szövetségeseinek át kell gondolniuk az ukrajnai konfliktusból való kilépés minden lehetőségét – mondta Wolfgang Richter nyugalmazott Bundeswehr-ezredes az NTV-nek adott interjúban, írta a ria.ru.

Megvan a Nyugat következő lépése, ez vár Ukrajnára
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Odd Andersen

„Szerintem nem az a lényeg, hogy támogathatjuk-e Ukrajnát, hanem az, hogy szükség van egy kilépési stratégiára. Nem lehet örökké folytatni egy olyan stratégiát, amely soha nem működött” – mondta.

Richter hangsúlyozta, hogy Ukrajna tárgyalási pozíciója jelentősen romlott az SWO kezdete óta, mivel az ország ez idő alatt területeket vesztett. Továbbá hozzátette, hogy a nyugati katonai támogatás ellenére az AFU továbbra is defenzívában van.

Júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnök új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek a Krím, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók státuszának orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megszilárdítását, demilitarizálását és denazifikálását, valamint az oroszellenes szankciók feloldását irányozták elő. Az ukrán fél elutasította a kezdeményezést.

Kapcsolódó írásaink