Külföld

Egy iráni ellenzéki ellen is támadást tervezett az EP volt spanyol alelnökének merénylője

A spanyol és kolumbiai rendőrség négy másik személyt is letartóztatott a gyilkossági kísérlettel kapcsolatban

Az Alejo Vidal-Quadras spanyol politikus lelövésének gyanújával Hollandiában letartóztatott tunéziai férfi egy Hollandiában élő iráni aktivista, újságíró meggyilkolására is készült – közölte szerdán a holland ügyészség.

Egy iráni ellenzéki ellen is támadást tervezett az EP volt spanyol alelnökének merénylője
A fő spanyol jobboldali katalán párt, majd a szélsőjobboldali Vox párt egykori vezetője, Vidal Quadras megsérült, miután november 9-én Madrid központjában az utcán lelőtték
Fotó: AFP/Oscar Del Pozo

A 78 éves jobboldali politikusra, az Európai Parlament volt alelnökére otthona közelében, a nyílt utcán lőttek rá tavaly novemberben. Vidal-Quadrast súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a politikus túlélte a gyilkossági kísérletet. A spanyol ügyészség akkor bejelentette, hogy a gyilkossági kísérletet egy, az iráni rezsimmel kapcsolatban álló szervezet tagjai hajthatták végre.

A 38 éves tunéziai férfit, akit a spanyol rendőrség Mehrez Ayari néven azonosított, a holland rendőrség e hónap elején tartóztatta le az észak-hollandiai Haarlemben, feltételezett tettestársával, egy 27 éves kolumbiai állampolgárságú férfival együtt. Mindkét gyanúsítottat szigorított őrizetben tartják, és csak ügyvédeikkel tarthatják a kapcsolatot.

Az NlTimes hírportál tudósítása szerint egy holland nőt már korábban letartóztattak azzal a gyanúval, hogy ő finanszírozhatta a Vidral-Quadras elleni merényletet.

A spanyol és kolumbiai rendőrség négy másik személyt is letartóztatott a gyilkossági kísérlettel kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink