Külföld

A kazah fővárosban találkozik Putyin és Erdoğan

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozója adja az apropót

Hakan Fidan török külügyminiszter erősítette meg, hogy Recep Tayyip Erdoğan elnök várhatóan találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a jövő hónapban. A török külügyminiszter állítólag azt is jelezte, hogy Erdoğan állami látogatásra hívta meg Putyint Ankarába – közölte az oroszhirek.hu.

A kazah fővárosban találkozik Putyin és Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök júliusban a kazah fővárosban találkozhat újra
Fotó: AFP/Anadolu/Ali Balikci

„Várjuk, hogy Putyin úr meglátogasson minket – mondta. – Az elnökünk korábban meghívta őt. Szó volt arról, hogy eljön hozzánk. De előbb választások voltak Oroszországban, aztán nálunk is. Talán a következő napokban a vezetők újra megvitatják ezt a kérdést” – tette hozzá.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet találkozóját július 3–4-én tartják Asztanában. Korábbi médiajelentések szerint Erdoğan és Putyin olyan kérdéseket vitat meg, mint Moszkva ukrajnai konfliktusa és a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaszállítások védelmére tett erőfeszítések. A témák között szerepel egy földgáz-kereskedelmi csomópont létrehozása, a törökországi Akkuyu atomerőmű építése és a szíriai kurd régiókban tartott választások.

Törökország 2022 júliusában közvetített egy gabonamegállapodást Oroszország és Ukrajna között, amely humanitárius folyosót hozott létre a Fekete-tengeren keresztül történő mezőgazdasági export számára. Moszkva és Kijev márciusban közel állt egy új gabonamegállapodás megkötéséhez, de az ukrán tárgyalófelek két hónapos tárgyalás után hirtelen elsétáltak, jelentette a Reuters még áprilisban. Erdoğan kormánya 2022 tavaszán, nem sokkal az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása után béketárgyalásoknak is otthont adott, de a tárgyalások állítólag a harcok folytatására irányuló nyugati nyomás miatt meghiúsultak.

Kapcsolódó írásaink