Külföld

Az orosz békejavaslat véget vethet az ukrajnai konfliktusnak

Putyin azt mondta, hogy ajánlatát az érdekelt feleknek alaposan meg kell fontolniuk

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ukrajnai konfliktus békés rendezésére tett orosz ajánlat reális módja az ellenségeskedés befejezésének, de a Nyugat egyszerűen figyelmen kívül hagyja azt – tájékoztatott az Oroszhirek.hu.

Az orosz békejavaslat véget vethet az ukrajnai konfliktusnak
Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején tartott külpolitikai beszédében ígéretet tett a tűzszünet elrendelésére
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

Az orosz elnök a hónap elején tartott külpolitikai beszédében ígéretet tett a tűzszünet elrendelésére, ha Ukrajna megfogadja, hogy nem törekszik NATO-tagságra, és kivonja csapatait az Oroszország által követelt területekről. Kijev azonnal elutasította a javaslatot – fogalmazott az Oroszhirek.hu.

Egy Oroszország által a héten rendezett nemzetközi fórumon tartott beszédében Putyin azt mondta, hogy ajánlatát az érdekelt feleknek alaposan meg kell fontolniuk.

„Ellentétben sok nyugati politikussal, akik nem is vették a fáradságot, hogy az általunk javasolt kezdeményezés lényegéig eljussanak, e fórum résztvevői, arra számítok, hogy átgondoltan és racionálisan tanulmányozzák azt, és belátják, hogy valódi lehetőséget ad a konfliktus megállítására és annak politikai-diplomáciai megoldására” – áll Putyin írásos üdvözlő üzenetében, amelyet külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov olvasott fel kedden.

Usakov a továbbiakban úgy fogalmazott, hogy Moszkva „esélyt kínál arra, hogy egyszerre megállítsuk a csatatéren fennálló nézeteltéréseink rendezését és az emberéletek elvesztését”, hozzátéve azonban, hogy a Nyugat „az utolsó ukránig” folytatni akarja az Oroszország elleni harcot.

„Egyelőre nem csillapodik a Nyugat által gerjesztett katonai őrület” – panaszolta, utalva a múlt vasárnapi ukrán rakétatámadásra, amely több mint 150 polgári személyt sebesített meg és legalább négy halálos áldozatot követelt az oroszországi Szevasztopol egyik strandján.

Moszkva azt állítja, hogy Washington osztozik a felelősségben a csapásért, mivel Ukrajna az Egyesült Államok által szállított, kazettás bombák robbanófejeivel ellátott ATACMS rakétákat használt. Egyes orosz tisztviselők azzal érveltek, hogy amerikai katonai szakembereknek közvetlenül részt kellett venniük a kifinomult fegyver használatában. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója azt állította, hogy a strandolók nem civilek, hanem „civil megszállók” voltak.

Usakov kijelentette, hogy Oroszország átfogó célja egy oszthatatlan pán-eurázsiai biztonsági rendszer létrehozása, amely felváltja a „feledésbe merülő euroatlanti és eurocentrikus modelleket”.

Hozzátette, hogy itt az ideje komolyan kitalálni a béke biztosításának módját abban a térben, „amely a nyugati és keleti államokat és a közöttük lévő Oroszországot foglalja magában”. A fórum – a néhai orosz diplomata, Jevgenyij Primakov után elnevezett Primakov-olvasóest – résztvevői azok közé a szakértők közé tartoznak, akik ezt megvalósíthatják – jegyezte meg Usakov.

Kapcsolódó írásaink