Külföld

Putyin felmérte az orosz békejavaslatok lehetőségeit

Moszkva békekezdeményezése alkalmas arra, hogy megállítsa az ukrajnai konfliktust, és annak megoldását diplomáciai síkra terelje. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki a 10. Primakov-felolvasás résztvevőihez intézett köszöntőjében – írta meg a lenta.ru.

Putyin felmérte az orosz békejavaslatok lehetőségeit
Vlagyimir Putyin, orosz elnök
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

Az államfő bizalmát fejezte ki, hogy a fővárosban kezdődött felolvasások résztvevői kellő figyelmet szentelnek az ukrán válság békés rendezésére irányuló orosz javaslatnak.

„Remélem, hogy sok nyugati politikussal ellentétben, akik nem is akarták megérteni az általunk előterjesztett kezdeményezés lényegét, a fórum résztvevői átgondoltan és racionálisan fognak hozzáállni, és képesek lesznek belátni, hogy az valóban lehetőséget biztosít a konfliktus megállítására és a politikai és diplomáciai rendezés felé történő elmozdulásra.”

Putyin remélte, hogy a fórum résztvevői érintik Moszkva elképzeléseit az eurázsiai kontinensen az egyenlő, oszthatatlan biztonság és a kölcsönösen előnyös együttműködés rendszerének kialakításáról is.

Jurij Uzsakov elnöki tanácsadó biztos abban, hogy Putyin javaslata lehetőséget nyit arra, hogy „szó szerint azonnal” véget vessenek az ukrajnai konfliktusnak. Szerinte Moszkva kezdeményezésének célja, hogy a jövőben megelőzze az ukrajnai eseményekhez hasonló fegyveres összecsapásokat. Lehetőséget nyit arra, hogy politikai és diplomáciai irányba mozduljon el.

Június 25-26-án Moszkva ad otthont a X. Nemzetközi Tudományos és Szakértői Fórumnak „Primakov-olvasmányok” címmel, amelynek témája „Oroszország a világ kontextusában”. A nemzetközi kapcsolatok és a világgazdaság szakértőinek e nemzetközi találkozóját évente rendezik meg.

Putyin a Nyugathoz fordul
Június 21-én Putyin az ukrajnai helyzetről szólt a Nyugathoz. Úgy vélte, nagy hiba lenne azzal érvelni, hogy Oroszországnak stratégiai vereséget kellene okozni, mivel ez egy ezeréves államiság végét jelentené.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a Nyugat az Oroszország legyőzésére irányuló tervekkel kapcsolatban csökkentette a nukleáris fegyverek bevetésének küszöbét. „Miért kellene félnünk? Nem jobb-e akkor a végsőkig elmenni?” – tűnődött Putyin.

Putyin megjegyezte, hogy Moszkva az ukrán fegyveres erőknek nyújtott nyugati katonai segítségre válaszul fegyvereket szállíthat más országoknak.

Moszkva békekezdeményezései
Június 14-én Putyin két feltételt nevezett meg az orosz hadsereg tűzszünetéhez a különleges katonai művelet övezetében. Szerinte Ukrajnának meg kell kezdenie a csapatok kivonását Herszon és Zaporizzsja régiókból, valamint a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokból. Emellett Kijevnek hivatalosan is be kell jelentenie, hogy elutasítja a NATO-csatlakozást. Az ukrán fél ezeket nem fogadta el.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azzal magyarázta a nyugati országok negatív reakcióját a békekezdeményezésre, hogy az Egyesült Államok és az európai országok az ukránok segítségével akarják folytatni az Oroszország elleni harcot. „Amit az amerikaiak mondanak, amit néhány különösen sólyomszerű európai mond – érthető, nekik az ukránok kezével kell folytatniuk az Oroszország elleni harcot, az utolsó ukránig” – mondta Peszkov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a maga részéről azt mondta, hogy Putyin a legreálisabb alapot hangoztatta az ukrajnai konfliktus megoldására.

Kapcsolódó írásaink