Külföld

A britek 80 százaléka szerint eljött a kormányváltás ideje

Július 4-én tartják a nagy-britanniai parlamenti választásokat

A szerdán ismertetett legfrissebb felmérés szerint a brit választók csaknem 80 százaléka kormányváltást szeretne a jövő heti választásokon.

A britek 80 százaléka szerint eljött a kormányváltás ideje
Rishi Sunak miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 4-én tartják a nagy-britanniai parlamenti választásokat
Fotó: AFP/Daniel Leal

Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 4-én tartják a nagy-britanniai parlamenti választásokat.

A döntés meglepetést keltett még a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párton belül is, mivel minden felmérés azt mutatja, hogy a konzervatívok jelenleg 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági hátrányban vannak a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt mögött.

Az Ipsos közvélemény-kutató csoport által 1402 brit felnőtt bevonásával elvégzett, szerdán ismertetett országos felmérés szintén a Labour több mint 20 százalékpontos előnyét jelzi. A válaszadók 42 százaléka ugyanis azt mondta, hogy a jövő csütörtöki választáson a Munkáspártra adja szavazatát, a konzervatívokra ugyanakkor csak 19 százalék kíván voksolni, vagyis a Konzervatív Párt 23 százalékpontos támogatottsági hátrányban van a friss Ipsos-vizsgálat alapján.

A felmérés adatai szerint a választók 83 százaléka elégedetlen a konzervatív kormány tevékenységével.

Az Ipsos kiemeli, hogy 1979 óta nem mért ilyen rossz eredményt a brit kormányok megítélésében a választási kampányok hasonló szakaszában.

Rishi Sunak miniszterelnök munkáját a válaszadók 75 százaléka minősítette rossznak, és csak 20 százalék nyilatkozott kedvezően a konzervatív párti kormányfő teljesítményéről.

Az Ipsos hangsúlyozza, hogy Sunak mínusz 55-ös nettó megítélési egyenlege szintén 1979 óta a legrosszabb eredmény a választási kampányok azonos szakaszát összehasonlítva.

Sir Keir Starmer munkáspárti vezető a válaszadók 46 százaléka szerint alkalmasabb a miniszterelnöki teendők ellátására, mint Rishi Sunak. A jelenlegi kormányfőt 21 százalék tartja megfelelőbbnek a tisztség betöltésére, mint Starmert.

Az Ipsos-felmérés résztvevőinek 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kedveli a Munkáspártot, 72 százalék ugyanakkor azt mondta, hogy nem szereti a 14 éve kormányon lévő Konzervatív Pártot.

A válaszadók 49 százaléka úgy tartja, hogy a Munkáspárt készen áll a kormányzásra; 71 százalék szerint a konzervatívok nem érdemlik meg, hogy a jövő csütörtöki parlamenti választás után is kormányon maradjanak.

Arra a kérdésre, hogy eljött-e a kormányváltás ideje a jövő heti választáson, összességében 78 százalék válaszolt igennel.

Az Ipsos kiemeli, hogy folyamatosan emelkedik az így vélekedők aránya: májusban 73 százalék, az év elején 69 százalék tartotta szükségesnek a kormányváltást.

Kapcsolódó írásaink