Külföld

Megtalálták Borrell utódját

Az EU vezetői megállapodtak a kinevezésről

Az Európai Unió vezetői úgy döntöttek, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnököt jelölik Josep Borrell helyére, az uniós diplomácia élére – számolt be a gazeta.ru.

Megtalálták Borrell utódját
Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: AFP/Hans Lucas/Pool/Dursun Aydemir

Emellett megállapodtak arról is, hogy Charles Michel helyett António Costa volt portugál miniszterelnököt nevezik ki az Európai Tanács elnökének – írja az ügynökség.

Arról is beszámoltak, hogy az uniós vezetők megállapodtak abban, hogy Ursula von der Leyent jelölik második ciklusra az Európai Bizottság élére.

Ezt megelőzően Kallas Párizsban, Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy Észtország szolidáris Franciaországgal az Ukrajnának nyújtott segítség tekintetében. Hangsúlyozta, hogy Észtország rendelkezik az ehhez szükséges erőforrásokkal, gazdasági erővel és tudással.

Június 14-én Urmas Reinsalu, az észt ellenzéki párt, a Haza (Isamaa) vezetője és volt külügyminiszter a honvédelemre szánt források hiánya és az ezzel kapcsolatos botrány miatt felszólította Kaja Kallas miniszterelnököt, hogy távozzon posztjáról.

Kapcsolódó írásaink