Külföld

Bírságokkal sújtják a telefont szombaton működtető ultraortodoxokat Izraelben

A zsidó vallásjog szerint életveszély esetén meg lehet szegni a tilalmat

Súlyos pénzbírságokkal sújtják a „kóser”, vagyis internet és SMS nélküli telefont szombaton működtető ultraortodoxokat Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hatósági információkra hivatkozva.

Bírságokkal sújtják a telefont szombaton működtető ultraortodoxokat Izraelben
Általában csak szöveges üzenetet küldenek egy applikáción, de a kóser telefonokat felhívják, mert nincsenek rajtuk ilyen programok, és szombaton nem használják őket a munkavégzés vallási tilalma miatt
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Az Izrael lakosságának jelenleg közel tizennégy százalékát adó ultraortodoxok, másik nevükön harediek csak egyszerű telefonokat használnak, melyekre engedélyt kaptak a „rabbik kommunikációs bizottságától”, melynek célja az okostelefonok és az internethasználat elterjedésének megakadályozása, s a felügyelet a náluk nyilvántartott telefonszámok felett. A telefonok használata szombaton tiltott, és a bizottság csak azokat a telefonszámokat regisztrálja, melyek szombati használatát pénzbírsággal sújtják.

A halacha, a zsidó vallásjog szerint életveszély esetén meg lehet szegni a szombat tilalmát, és lehet használni a telefont, de a beszélgetés kikapcsolása, megszakítása „feleslegesnek” számít és tilos.

A polgári védelem háborús vészhelyzet idején telefonon és szombaton is felszólítja az érintett települések lakosságát a légvédelmi riadóknál, hogy keressenek óvóhelyet. Általában csak szöveges üzenetet küldenek egy applikáción, de a kóser telefonokat felhívják, mert nincsenek rajtuk ilyen programok, és szombaton nem használják őket a munkavégzés vallási tilalma miatt.

A halacha engedélyezi ezeket a hívásokat, de mivel utána nem szabad lezárni a beszélgetést, ilyen esetekben a hívás sokáig folytatódhat, és hatalmas összegekbe kerül.

A kóser telefonok szombati használata percenként 4,5 sékeles büntetésbe (mintegy négyszázötven forintba) kerül. Ezért amikor a háború miatt vagy véletlenül bekapcsolják a telefont, utána gyakran 600 sékeles (mintegy hatvanezer forintos) bírságot követelnek az ultraortodoxoktól.

A ynet beszámolója szerint több száz, sőt az egyik példa szerint akár 1400 sékeles (száznegyvenezer forintos) bírságba kerülhet, ha egy gyerek véletlenül nyomogatja szombaton a telefont, és az utóbbi hónapokban olykor a háborús riasztások is súlyosan megterhelhették a harediek pénztárcáját, noha panasz esetén ezeket utólag jóváírták.

Kapcsolódó írásaink