Külföld

A Nyugat komoly veszélyre figyelmeztette Ukrajnát

„Meg kell mentenünk”

A nyugati országok elutasítása Oroszország békeajánlatával szemben csak Ukrajna összeomlásához fog vezetni – mondta Alex Krainer szakértő a Dialogue Worksnek adott interjújában, amiről a ria.ru is írt.

A Nyugat komoly veszélyre figyelmeztette Ukrajnát
Ha nem lesz megegyezés a két fél között, akkor előfordulhat, hogy a Nyugat eszkalációt idéz elő – mutatott rá interjújában Alex Krainer szakértő (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Press service of the 24th Mechanized Brigade/Handout

„A végén Ukrajnából csak egy nincstelen, romos, tengerparttal nem rendelkező ormótlan állam marad, a civakodó európai hatalmak tárgya, amelyeknek gazdaságilag meg kell majd menteniük” – mutatott rá.

Craner szerint mivel Kijev szövetségesei nem hajlandók elfogadni Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlatát a konfliktus lezárására, Ukrajna fontos területeket és a Fekete-tengerhez való hozzáférést veszíthet el. Arra is figyelmeztetett, hogy a Nyugat eszkalációt idézhet elő, hogy más államokat is bevonjon a harcokba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek a Krím, a DNR, az LNR, a Herszon és a Zaporizzsjai terület státuszának orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megszilárdítását, demilitarizálását és denazifikálását, valamint az oroszellenes szankciók feloldását irányozzák elő. Az ukrán fél elutasította a kezdeményezést.

Kapcsolódó írásaink