Külföld

Örményország elismerte a Palesztin Államot

Spanyolország, Írország és Norvégia után az örmények is kivívták az izraeli hatóságok haragját

Örményország elismerte a Palesztin Államot, hangsúlyozva, hogy ez a közel-keleti béke előmozdítása érdekében történt a „kritikus gázai helyzettel” a háttérben.

Örményország elismerte a Palesztin Államot
Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök bejelentette, Örményország elismeri a Palesztin Államot
Fotó: AFP/Pool/Johanna Geron

A jereváni külügyminisztérium pénteki közleménye szerint „az Örmény Köztársaság őszintén érdekelt a közel-keleti béke és stabilitás, a zsidó és a palesztin nép közötti tartós megbékélés megteremtésében. Különböző nemzetközi platformokon mindig is a palesztin kérdés békés és átfogó rendezését szorgalmaztuk, és támogatjuk a két állam elvét az izraeli-palesztin konfliktus megoldására”.

A tárca kiemelte: „meggyőződésünk, ez az egyetlen módja annak, hogy a palesztinok és az izraeliek szavatolni tudják jogos törekvéseik teljesülését. A fentiek alapján és megerősítve a nemzetközi jog, valamint az egyenlőség, a szuverenitás és a népek békés együttélésének elvei iránti elkötelezettségét, az Örmény Köztársaság elismeri Palesztina Államot”.

Husszein al-Sejk, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Végrehajtó Bizottságának főtitkára „üdvözölte” Jereván döntését. „Ez a jog, az igazságosság, a legitimitás és palesztin népünk felszabadításért és függetlenségért folytatott küzdelmének győzelme” - közölte az X közösségi hálózaton.

Az örmény bejelentést követően nem sokkal az izraeli külügyminisztérium hevesen reagált, és bejelentette, hogy „súlyos megrovás céljából beidézi az örmény nagykövetet”, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

Május végén Spanyolország, Írország és Norvégia is hivatalosan elismerte Palesztina államot, utóbbiak azt is állítva, hogy a régió békéjét akarják előmozdítani, ami kiváltotta az izraeli hatóságok haragját.

Kapcsolódó írásaink