Külföld

A NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását

Szergej Lavrov: Biztonsági architektúrát kell kialakítani

A NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását – jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője pénteken Almatiban a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri tanácskozása után megtartott sajtótájékoztatóján.

A NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását
Szergej Lavrov: Egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy Eurázsiában biztonsági architektúrát kell kialakítani
Fotó: AFP/Russian Foreign Ministry/Handout

„A NATO minden lehetséges módon akadályozni fogja az ilyen tisztességes folyamatokat (az eurázsiai biztonsági rendszer kialakítását), de ennek az útnak abszolút nincs alternatívája” – hangoztatta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter szerint az ODKB-ban egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy Eurázsiában biztonsági architektúrát kell kialakítani.

„Az eurázsiai biztonságot fenyegető veszélyek különböző irányokból érkeznek, de az esetek túlnyomó többségében a forrás a NATO agresszív irányvonala” – fogalmazott.

A tárcavezető szerint az észak-atlanti szövetség arra törekszik, hogy „privatizálja, maga alá vonja a hatalmas térségünk stabilitásának biztosításával kapcsolatos összes kérdést”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten, a moszkvai külügyminisztérium vezetésével folytatott megbeszélésén időszerűnek nevezte a kollektív biztonság garanciáinak megvitatását Eurázsiában. Szükségesnek nevezte a régión kívüli katonai erők ottani jelenlétének megszüntetését.

Putyin hangsúlyozta: Oroszország abban érdekelt, hogy az ENSZ-ben komoly párbeszéd alakuljon ki egy oszthatatlan biztonsági rendszer megteremtéséről.

Kapcsolódó írásaink