Külföld

Haddzs: hőség okozta halálesetek a mekkai zarándoklaton

Az iszlám legszentebb városában és környékén a zarándokok több százezres tömege kedden a mekkai nagymecsetnél gyülekezett, ahol csaknem 52 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet ezen a napon – közölte a szaúdi állami média

A halálesetekről és a hőség okozta megbetegedésekről szóló jelentések alapján sokan veszthették életüket a perzselő hőség miatt a muszlimok múlt pénteken megkezdődött éves mekkai zarándoklatán, a haddzson Szaúd-Arábiában.

Haddzs: hőség okozta halálesetek a mekkai zarándoklaton
A halálesetekről és a hőség okozta megbetegedésekről szóló jelentések alapján sokan veszthették életüket a perzselő hőség miatt a muszlimok múlt pénteken megkezdődött éves mekkai zarándoklatán, a haddzson Szaúd-Arábiában
Fotó: AFP

A külföldi zarándokok közül – a hazájukból származó értesülések szerint – eddig több mint kétszázan vesztették életüket. A legtöbb, 144 halálos áldozat indonéz, de a szenegáli, az iráni, a tunéziai és a jordániai hírügynökségek és minisztériumok is beszámoltak több állampolgáruk haláláról. A legtöbb jelentésből az nem derül ki, hogy az elhalálozásokat hőguta vagy más, a rendkívüli hőséggel kapcsolatos megbetegedés okozta-e. A közösségi médiában viszont sokan közölték, hogy valamely családtagjuk a hőség áldozata lett a haddzson.

Szaúdi források szerint a hőség okozta tünetekkel idén eddig több mint 2700 zarándokot kellett ellátni az országban, az egészségügyi hatóságok azonban nem észlelték, hogy a magas hőmérséklet miatt bekövetkező halálesetek és megbetegedések kiugró számban fordultak volna elő az előző évekhez képest.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy kilencven százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a haddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján. A hatóságok a 2023-as zarándoklaton több mint tízezer, hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak, amelynek tíz százaléka hőguta volt.

Korábban is az eseményen számos tragédia történt. Az utóbbi években a hatóságok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek keretében már mesterséges intelligenciát is alkalmaznak a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának biztosítása érdekében.

Kapcsolódó írásaink