Külföld

Irak és Jordánia visszavonta aláírását a svájci konferencia zárónyilatkozatáról

Az aláírások visszavonásának okait nem részletezték

Irak és Jordánia visszavonta aláírását az Ukrajnáról szóló konferencia eredményéről szóló nyilatkozat alatt – derül ki a dokumentum alján található országlistából a Svájci Szövetségi Tanács honlapján, számol be az oroszhirek.hu.

Irak és Jordánia visszavonta aláírását a svájci konferencia zárónyilatkozatáról
A közleményt a svájci konferencián, mely az ukrajnai békéről szól, többek között a BRICS-tagokon kívül Örményország, Bahrein, Indonézia, Líbia, Mexikó, Szaúd-Arábia és Thaiföld és a Vatikán sem írta alá 2024. június 16-án. A konferencia lezárását követően Irak és Jordánia is visszavonta aláírását
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Eredetileg ezek az államok úgy szerepeltek az előterjesztésen, mint amelyek aláírták a közös nyilatkozatot. Később a listát frissítették, Irak és Jordánia pedig lekerült. Az aláírások visszavonásának okait nem részletezték.

Korábban arról számoltak be, hogy a BRICS-tagok, azaz Brazília, India, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emírségek, valamint ezen kívül Örményország, Bahrein, Indonézia, Líbia, Mexikó, Szaúd-Arábia és Thaiföld is azok között van, akik megtagadták a nyilatkozat aláírását.

A Szentszék – amint azt a Vatikáni Sajtószolgálat a RIA Novosztyi számára tisztázta – megfigyelői státuszára hivatkozva nem írta alá a dokumentumot.

A nyilatkozatot így az eseményen jelen lévő 91 országból 78 írta alá.

A szöveg szerint a csúcstalálkozó résztvevői felszólítanak:

  • hogy adják vissza Ukrajnának az atomerőművek és létesítményeik, köztük a Zaporozsjei atomerőmű feletti ellenőrzést;
  • biztosítsák a szabad, teljes körű és biztonságos kereskedelmi hajózást, valamint a Fekete-tenger és az Azovi-tenger tengeri kikötőihez való hozzáférést;
  • mindkét fél összes hadifoglyának szabadon bocsátása;
  • az összes “deportált és illegálisan kitelepített gyermeket” és más “illegálisan fogva tartott” civileket vissza kell juttatni Ukrajnába.

Az Ukrajnáról szóló konferenciát a hétvégén tartották a Luzern melletti Bürgenstock üdülőhelyen. A konferencián 91 ország a szerbiai Koszovó tartomány és nyolc szervezet vett részt, köztük az EU, az Európa Tanács és az ENSZ.

Joe Biden amerikai elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök és sok más vezető nem utazott el Svájcba. Néhány résztvevő, például Kamala Harris amerikai alelnök és Olaf Scholz német kancellár pedig korán távozott, Fumio Kishida japán miniszterelnök pedig mindössze két és fél órán át vett részt az eseményen.

Kapcsolódó írásaink