Külföld

Hollandia minél hamarabb átadná a Patriot rendszert Ukrajnának

Amszterdam saját készleteiből biztosítja az alapvető alkatrészeket

Hollandia más Patriot-tulajdonos országok közreműködésével minél hamarabb szeretné összeszerelni és átadni Ukrajnának a Patriot rendszert. Amszterdam ezért saját készleteiből biztosítja az alapvető alkatrészeket, és felkéri az európai országokat, hogy adják hozzá az összetevőket – írja a karpatalja.info.

Hollandia minél hamarabb átadná a Patriot rendszert Ukrajnának
Patriot rakétaindító rendszer
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A holland védelmi minisztérium beszámolója szerint Hollandia összeállította azoknak az országoknak a térképét, amelyek készleteikből pótalkatrészeket és lőszert tudnának biztosítani. Kaisa Ollongren, Hollandia védelmi minisztere felszólította az országok vezetőit, hogy vegyenek részt a projektben.

„Tárgyalásokat folytatunk a Patriot rendszer összeállításáról, valamint az ukrán legénység kiképzéséről. Javaslatunkkal, és ha más potenciális partnerországok képesek lesznek pótalkatrészeket és lőszert biztosítani, rövid távon legalább egy komplett rendszert tudunk biztosítani Ukrajnának” – nyilatkozta.

A miniszter hozzátette: a holland kormány megérti, hogy hiánycikk a Patriot rendszer, de Ukrajna Európáért is harcol, és katonai képességeit, energiatermelését, valamint létfontosságú infrastruktúráját nap mint nap támadások érik.

Hollandia terve az, hogy a Patriot rendszert mihamarabb üzembe helyezzék Ukrajnában.

Kapcsolódó írásaink