Külföld

Rafah miatt állt el a Hamász a tűzszünettől

A vasárnap esti izraeli légicsapásokban sok nő és gyermek is életét vesztette

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt – közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel.

Rafah miatt állt el a Hamász a tűzszünettől
A Gázai övezetben lévő Rafahban sebesülteket mentenek az újabb izraeli légicsapást követően
Fotó: AFP/Anadolu/Mahmoud Bassam

Legkevesebb 45 palesztin vesztette életét a Gázai övezet déli határán található Rafah városában a vasárnap esti izraeli légicsapásban a Hamász irányította helyi egészségügyi hatóság szerint. A tájékoztatás szerint sok nő és gyermek is van az áldozatok között. Izraeli közlések szerint a támadással a Hamász két magas rangú tagját vették célba.

Az Egyiptom, Katar és Egyesült Államok közvetítésével zajló közvetett tárgyalások Kairóban és Dohában zsákutcába jutottak. Sajtójelentések szerint a megbeszéléseket a héten olyan „új javaslatok alapján” folytatták volna, amelyekről az amerikai, izraeli és katari tárgyalófelek pénteken Párizsban megállapodtak.

A rafahi támadás éles bírálatokat váltott ki az arab országok körében, de Törökország részéről is. Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket vérengzésnek, Izraelt pedig terrorista államnak nevezte.

Katar a támadás elítélésén felül aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán és sürgette a nemzetközi közösséget, tegyenek intézkedéseket „a népirtás bűntettének” megakadályozására.

Kapcsolódó írásaink