Külföld

Magas szintű találkozót tartott Dél-Korea, Japán és Kína

Az egyeztetés néhány órával azután jött létre, hogy Észak-Korea bejelentette egy új kémműhold felbocsátásának tervét

Jun Szogjol dél-koreai elnök, Li Csiang kínai miniszterelnök és Kisida Fumio japán kormányfő találkozóján a vezetők a háromoldalú diplomácia újraélesztésén dolgoztak.

Magas szintű találkozót tartott Dél-Korea, Japán és Kína
Li Csiang kínai miniszterelnök a megbeszélésen felszólította Tokiót és Szöult, hogy „ne változtassák a gazdasági és kereskedelmi kérdéseket politikai játszmákká vagy biztonsági kérdéssé, és utasítsák el a protekcionizmust, valamint az ellátási láncok szétválasztását vagy megszakítását”
Fotó: AFP/Greg Baker

Li Csang a megbeszélésen felszólította Tokiót és Szöult, hogy „ne változtassák a gazdasági és kereskedelmi kérdéseket politikai játszmákká vagy biztonsági kérdéssé, és utasítsák el a protekcionizmust, valamint az ellátási láncok szétválasztását vagy megszakítását” – jelentette hétfőn a kínai állami hírügynökség.

A találkozó előtt Észak-Korea vasárnap este tájékoztatta a japán parti őrséget arról, hogy nyolc napra megnyitotta a műholdindítási ablakot, és három tengeri veszélyzónát jelölt ki a Koreai-félsziget és a Fülöp-szigeteki Luzon sziget közelében, ahová a hordozórakéta törmelékei hullhatnak. Phenjan ezzel megerősítette azokat a dél-koreai hírszerzési értesüléseket, amelyek szerint ismét felderítőrakétát akar pályára állítani.

Bár az északi kérdés hivatalosan nem szerepelt a tárgyalások napirendjén, mivel Tokió, Szöul és Peking inkább a gazdaság terén igyekszik előrelépést elérni, ez a küszöbön álló rakétaindítás mégis beemelte az észak-koreai kérdést a csúcstalálkozóba.

„Bármilyen ballisztikusrakéta-technológiával végrehajtott indítás megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és aláásná a regionális és globális békét és stabilitást” – mondta Jun dél-koreai elnök a találkozó előtt.
A találkozón a kínai miniszterelnök felszólította az érintett feleket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet és akadályozzák meg, hogy a helyzet tovább bonyolódjon a Koreai-félszigeten.

Li Csiang nem sokkal korábban találkozott a Samsung dél-koreai óriásvállalat főnökével, amely az egyik legaktívabb külföldi vállalat Kínában, és amely több milliárd dollárt fektetett be félvezetők és elektronikai termékek gyártására szolgáló létesítményekbe.
„A külföldi tulajdonú vállalatok nélkülözhetetlenek Kína fejlődéséhez, és a kínai megapiac mindig nyitott lesz a külföldi tulajdonú vállalatok előtt” – mondta a kínai miniszterelnök a Hszinhua állami hírügynökség beszámolója szerint.

Mint mondta, Peking intézkedéseket fog hozni, beleértve a piacra jutás kiterjesztését, hogy javítsa az üzleti környezetet, a külföldi vállalatok „biztonságban tudhassák befektetéseiket és fejlődésüket Kínában”. Hozzátette: „Kína üdvözli a dél-koreai vállalatokat, köztük a Samsungot, hogy tovább fejlesszék befektetéseiket és együttműködésüket.”

A csúcsszintű találkozót követő sajtótájékoztatón a dél-koreai államfő kijelentette: „A háromoldalú együttműködési rendszert meg kell erősíteni. Úgy döntöttünk, hogy rendszeres háromoldalú csúcstalálkozókat tartunk.”

Kapcsolódó írásaink