Külföld

Tízezrek tüntettek Jerevánban a kormányfő lemondását követelve

Tízezrek tüntettek vasárnap Jerevánban Nikol Pasinján lemondását követelve, mert az örmény kormányfő jóváhagyta több határfalu átadását Azerbajdzsánnak.

Tízezrek tüntettek Jerevánban a kormányfő lemondását követelve
Tízezrek tüntettek Jerevánban a kormányfő lemondását követelve
Fotó: AFP/Karen Minasyan

Április 20-a óta folyamatosak Örményországban a tüntetések, amelyek élén az Azerbajdzsánnal való kiegyezést ellenző Tavus (A haza nevében) mozgalom vezetője, Bagrat Galsztanján érsek áll, aki annak az egyházmegyének a vezetője, amelyben Azerbajdzsánnak átadandó falvak találhatók. Bár a mozgalom eredetileg a falvak visszaadása ellen szerveződött, időközben már több olyan témát is felkarolt, amelyek Pasinján és kabinetje ellen irányulnak.

A mozgalom vezetése a vasárnapi tüntetésen bejelentette, hogy támogatják Galsztanján törekvését a miniszterelnöki tisztség megszerzésére.

„Nikol Pasinján, találkoznunk kell. Van mit megvitatnunk. Békésen mondjon le, mindenféle felbolydulás nélkül” – hangsúlyozta Galsztanján.

A tüntetés jelenleg Pasinján rezidenciája előtt zajlik. A rendőrség időközben elkerítette a parlament alig egy kilométerre található épületét.

Taron Csahoján, a miniszterelnök kabinetfőnökének helyettese szerint Pasinján jelenleg nincs a rezidenciáján, az ország áradások sújtotta északi részére utazott.

Kapcsolódó írásaink