Külföld

Tettlegességgel vádolta egy párttársát a liberális képviselő

A volt pénzügyminiszter verekedni hívta Florin Romant

A román parlament folyosóján elkövetett tettlegességgel vádolta meg egy párttársát Florin Roman, a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezető-helyettese kedden.

Tettlegességgel vádolta egy párttársát a liberális képviselő
Florin Roman szerint Dan Vilceanu egy szóváltás nyomán kilökdöste őt „verekedni” az ülésteremből, a parlament folyosóján nyakon fogta és meg akarta harapni, majd amikor elhajolt, a térdével orrba rúgta
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Florin Roman médianyilatkozataiban arról számolt be, hogy a PNL belső ellenzékéhez tartozó, a frakciójából immár kizárt Dan Vilceanu volt pénzügyminiszter, a PNL egykori főtitkára egy szóváltás nyomán kilökdöste őt „verekedni” az ülésteremből, a parlament folyosóján nyakon fogta és meg akarta harapni, majd amikor elhajolt, a térdével orrba rúgta.

A PNL frakcióvezető-helyettese (aki szintén volt már miniszter, de kormányzati pályafutását néhány hét után plágiumbotrány törte derékba) az incidens után orrán kisebb sérüléssel, vérnyomokkal tért vissza az ülésterembe. A szóváltás állítása szerint azért kezdődött, mert el akarta küldeni a pártvezetéssel szembehelyezkedő, formálisan még PNL-tag, de a frakcióból tavaly októberben kizárt Vilceanut a PNL padsoraiból.

Dan Vilceanu nem kívánta kommentálni a történteket, de médiabeszámolók szerint képviselőtársainak azt mondta: nem ütötte meg Florin Romant.

A biztonsági kamerák által rögzített, a román médiában közzétett felvételeken azonban látszik, hogy dulakodott vele és megpróbálta leteperni.

Nicolae Ciuca szenátusi elnök, a PNL elnöke Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre, és elfogadhatatlannak nevezte a fizikai erőszakot általában, kiváltképp a parlement falai között.

„Az emberek azzal bíztak meg minket, hogy itt értük és a közjóért dolgozzunk. Erkölcsi kötelességünk, hogy a szabályok betartásával példát mutassunk a tisztességes és civilizált magatartásról. Hogyan szolgálnánk az országot és a románokat, ha az alapvető szabályokat sem tudjuk betartani?” – méltatlankodott a PNL elnöke. Ciuca jellemtelennek nevezte és elítélte Dan Vilceanu magatartását, és felkérte a képviselőház házbizottságát, hogy vonja felelősségre.

A parlamenti őrség rendőrségi vizsgálatot kért, Florin Roman pedig kilátásba helyezte, hogy bűnvádi feljelentést tesz az ügyben.

Kapcsolódó írásaink