Külföld

Ciprus felől ezer tonna segélyt sikerült eddig leszállítani Gázába

Az UNRWA felhívta arra a figyelmet, hogy a szervezet 24 egészségügyi központjából mindössze hét működik

Mintegy ezer tonna segélyt sikerült eddig Ciprus felől leszállítani a Gázai övezetbe, amióta az amerikai hadsereg felépített egy ideiglenes dokkot a palesztinok lakta térség humanitárius támogatására – közölte kedden a nicosiai kormány.

Ciprus felől ezer tonna segélyt sikerült eddig leszállítani Gázába
A palesztinoknak szánt humanitárius segélykonvojok második szállítmánya érkezik az UNRWA raktárába a gázai Dzsabáliában
Fotó: Anadolu via AFP/Anadolu/Ramzi Mahmud

A tájékoztatás szerint péntektől vasárnapig négy hajó – három amerikai és egy francia teherhajó – szállított segélyt a Gázai övezetbe. „A művelet jól szervezett. A hajók tovább ingáznak Ciprus és a Gázai övezet között” – mondta Viktor Papadopulosz kormányszóvivő a ciprusi RIK közszolgálati rádióban.

Mint mondta, a segélyek az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Romániából és Ciprusról származnak. Hozzátette, hogy a napokban további országokból is várnak segélyeket a ciprusi Lárnakába.

Az amerikai hadsereg mintegy ezer katonája építette fel az ideiglenes mólót.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) ugyanakkor kedden közölte, hogy fel kellett függesztenie a segélyek osztását a déli Rafah városában tekintettel arra, hogy kifogytak a készletekből és a biztonsági helyzet sem teszi ezt lehetővé.

Az UNRWA felhívta arra a figyelmet, hogy a szervezet 24 egészségügyi központjából mindössze hét működik, s az utóbbi tíz napban nem kaptak semmiféle orvosi szállítmányt a rafahi és Kerem Salom-i határátkelők lezárásai, illetve az ott kialakult fennakadások miatt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója felszólította Izraelt, hogy oldja fel a humanitárius segélyek korlátozását, mondván, hogy elvágták az egészségügyi készletek legfőbb bejutási útvonalát Egyiptom felől a palesztinok lakta térségbe.

„Olyan időben, amikor a Gázai övezet lakói éhínséggel kénytelenek szembesülni, sürgetjük Izraelt, hogy oldja fel blokádját és engedjen be segélyeket. Több segély nélkül nem tudjuk fenntartani a kórházaknak nyújtott életmentő támogatásunkat” – tette hozzá genfi sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó írásaink