Külföld

Több egyetem diplomaünnepségét félbeszakították a tüntetők, akik New York-ban hidat zártak le

Több nagy amerikai egyetemen palesztinpárti tüntetők zavarták meg a diplomázó hallgatók záróünnepségét vasárnap és szombaton, New Yorkban a Manhattan hidat zárták le részlegesen a tiltakozók.

Több egyetem diplomaünnepségét félbeszakították a tüntetők, akik New York-ban hidat zártak le
A Berkeley-ben Izrael ellen tüntető diákok és aktivisták szakították félbe a diplomaátadó-ünnepséget
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Justin Sullivan

Az észak-karolinai Duke Egyetemen vasárnap hallgatók tucatjai hagyták el palesztin zászlókat lengetve az ünnepség helyszínét, amikor a zsidó származású ismert színész-humorista, Jerry Seinfeld megkezdte köszöntőjét.

A Kaliforniai Egyetem Berkeley-ben működő intézményében szombaton több száz Izrael ellen tüntető diák és aktivista szakította félbe a diplomaátadó ünnepséget. Virginiában, a 31 ezer hallgatót oktató Virginia Nemzetközösségi Egyetemen az állam republikánus kormányzója, Glenn Youngkin beszédét zavarták meg palesztin sálat viselő diákok szombaton.

Az egyetemi tiltakozások nyomán több nagy amerikai egyetem lemondta, vagy szűkebb körben tartja meg diplomaosztó ünnepségét, mivel botrányos jelenetektől tartanak. Az összesítések szerint az Izrael-ellenes, palesztin- és Hamász-párti tiltakozásokon az elmúlt három hétben több mint 2500 embert vettek őrizetbe Egyesült Államok-szerte.

Baltimore-ban a Johns Hopkins Egyetemen vasárnap az április végén kezdett Izrael- és háborúellenes tüntetés szervezői megállapodtak az intézmény vezetésével, hogy lebontják az engedély nélkül emelt sátortáborukat, cserében az egyetem ígéretet tett arra, hogy rövid időn belül megfontolja a tiltakozók főbb követelését a pénzügyi jellegű kapcsolatok megszakításáról Izraellel.

Chicagóban a DePaul Egyetem palesztinpárti tiltakozótáborát szombat késő este felkereste és támogatásáról biztosította a városi tanács egy vezető tisztségviselője, a demokrata párti Byron Sigcho-Lopez, az egyetem pedig tárgyalásokat folytat a tüntetés szervezőivel a követeléseikről.

New Yorkban szombat este aktivisták zárták le részlegesen a Manhattant Brooklynnal összekötő, kétszintes hidat. A New York Brooklyn városrészében kezdődött tüntetés résztvevői közül több százan jelentek meg a Manhattan hídon, ahol forgalmat akadályozva vonultak fel. A tüntetők közül a rendőrök többeket őrizetbe vettek.

Kapcsolódó írásaink