Külföld

Németország kész együttműködni az Egyesült Államokkal

A globális biztonság megteremtéséről tárgyaltak

Németország kész együttműködni az Egyesült Államokkal és vezető szerepet betölteni Európa biztonsági politikájában, így ennek érdekében katonai segítséget is biztosít – közölte Boris Pistorius német védelmi miniszter Washingtonnal helyi idő szerint csütörtökön.

Németország kész együttműködni az Egyesült Államokkal
Boris Pistorius német védelmi miniszter
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Britta Pedersen

„Az Egyesült Államok és Németország együttes erővel formáljon új jövőt mindazokkal, akik kiállnak a szabadságért, a békéért és a szabályokon alapuló nemzetközi rendért” – mondta Pistorius a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen elhangzott beszédében.

Németország kitartó szövetséges, amely képes és szándékában is áll a szövetségben és a globális politikában betöltött szerepének eleget tenni – tette hozzá a miniszter.

Pistorius azt is kifejtette, hogy Németország hozzáállása a katonai berendezkedéshez megváltozott, és a háborús övezetekbe szánt fegyverszállítmányokat korlátozó, hosszú ideje fenntartott korlátozásokról is letett.

A miniszter ezután kiemelte, hogy Németországban ugyan rég megszüntették a hadkötelezettséget, azonban mivel „változnak az idők”, így ezen „problémát” megoldandó „Németországnak szüksége lenne a sorkatonaság valamilyen formájára”.

„Meggyőződésem, hogy kizárólag együtt, Amerika és Európa képes erősen tartani a Nyugatot, és meghatározni azt Oroszország terjeszkedő ambícióival és az egyéb résztvevők hataloméhségével és egyeduralomra törésével szemben” – fogalmazott Pistorius.

A miniszter hozzátette, hogy Európa tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államok az indiai-csendes-óceáni térségre, valamint Kína geopolitikai dominanciájára összpontosít, ezért Németország elszánt ezeken a területeken is hozzájárulni a szabályokon alapuló rend megteremtéséhez.

Kapcsolódó írásaink