Külföld

Erőszakba torkollott a római születési konferencia ellen szervezett baloldali tüntetés

A Vatikán közelében megtartott eseményen Ferenc pápa is jelen volt

Tüntetők és rendőrök közötti utcai összecsapás kísérte a Ferenc pápa részvételével zajló római születési konferencia zárónapját, amely ellen baloldali ifjúsági csoportok tiltakoztak pénteken.

Erőszakba torkollott a római születési konferencia ellen szervezett baloldali tüntetés
Emberek tiltakoznak az olaszországi születési válságról szóló konferencia ellen Rómában 2024. május 10-én
Fotó: AFP/Anadolu/Riccardo de Luca

Az olasz családszövetségek a demográfiai helyzetről és a születésszám növeléséről rendeztek konferenciát a Vatikánhoz közeli kongresszusi központban. A kétnapos találkozó a Létezni, több fiatal, több jövő címet kapta.

A konferencia helyszínétől nem messze baloldali ifjúsági szervezetek vonultak fel. A demonstráció engedélyezett volt, de a résztvevők a menet eredeti útvonalát módosították, és el akartak jutni a kongresszusi központig.

Rohamrendőrök állták útját a tüntetőknek. A menet szervezői közösségi oldalaikon öt sérültről adtak hírt, akiket – közléseik szerint – a rendőrük gumibottal ütöttek meg. A hatóságok információi szerint több tüntető és két rendőr sérült meg.

A szervezők „transzfeminista” tiltakozásnak nevezték a tüntetést, hangoztatva, hogy haragjukat akarták kifejezni a születési konferenciával szemben.

A demonstráció résztvevői elégették Giuseppe Valditara oktatási miniszter korábban kiadott rendeletének nyomtatott példányait az iskolai szexuális és párkapcsolati nevelésről.

A születési konferencia csütörtöki első napját is tiltakozás kísérte, amikor az abortuszhoz való jog mellett tüntető fiatalok egy csoportja bejutott a kongresszusi terembe, és bekiabálásokkal megakadályozta, hogy Eugenia Roccella családügyi, születési és esélyegyenlőségi miniszter el tudja mondani beszédét.

Ferenc pápa pénteken szólalt fel. Az egyházfő 2021 óta állandó vendége a születési konferenciának.

„Az emberi élet nem probléma, hanem ajándék” – jelentette ki a pápa. Hangsúlyozta, hogy a világban az éhezést és a környezetpusztítást nem a születő gyermekek okozzák, hanem az egoizmus, a vak és féktelen materializmus, a fogyasztási láz, amely kielégíti ugyan, de magányossá és boldogtalanná teszi az embereket.

A pápa azt mondta, az otthonok tele vannak tárgyakkal, háziállatokkal, „az egyedüli, ami hiányzik, azok a gyerekek (..) a népek reményfaktorát a születések száma adja. Gyerekek és fiatalok nélkül egy ország elveszíti a jövő iránti vágyát”.

Olaszországban a gyermekvállalási életkor átlaga jóval negyven év felett van, miközben Európa középső országaiban jóval harminc év alatti – emlékeztetett az egyházfő.

Párhuzamot vont a fegyvergyártás és a terhességmegelőző gyógyszerek között, hangoztatva, hogy ez a két iparág a legnyereségesebb. „Az első elpusztítja az életet, a második megakadályozza az életet” – jelentette ki Ferenc pápa.

Kapcsolódó írásaink