Külföld

Jobboldali politikusokat támadtak meg Németországban

A rendőrség szerint a képviselők csoportját verbális és fizikai bántalmazás érte

Támadás érte német politikusok egy csoportját Stuttgartban, amikor a német alaptörvény elfogadásának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget megelőzően a stuttgarti tartományi parlament előtt tartózkodtak. Ketten könnyebben megsebesültek – jelentette a helyi rendőrség csütörtökön.

Jobboldali politikusokat támadtak meg Németországban
Franziska Giffey (SPD) berlini gazdaság- és energiaügyért felelős szenátor
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Soeder

A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt politikájának ellenzői szerda este a városi operaház előtti téren gyűltek össze, elzárták a párt információs pultját és plakátokat tartottak föl – jelentették a helyi hatóságok.

A képviselők csoportját verbális és fizikai bántalmazás érte – tette hozzá a rendőrség.

A támadók elmenekültek, közülük kettőt, egy 19 és egy 23 éves nőt azonban sikerült elfogni – ők most rendőri kihallgatás alatt állnak. A többi támadót egyelőre még keresik.

Németországban a politikusok elleni támadások száma jelentősen megemelkedett az utóbbi időben, ez pedig országszerte egyre nagyobb aggodalmat és felháborodást kelt.

Még kedden a Szociáldemokrata Párt (SDP) tagját, Franziska Giffey berlini gazdaság- és energiaügyért felelős szenátort érte támadás egy könyvtárban. Ugyanazon a napon egy drezdai politikusra is rátámadtak, fenyegették, a választási plakátjait pedig letépték. A múlt hét pénteken pedig Mathias Eckére, az SDP egyik államtitkárára támadtak rá.

Kapcsolódó írásaink