Külföld

Josep Borrell: Izrael evakuálási utasítása elfogadhatatlan

Az izraeli hadsereg a terület elhagyására szólította fel a Rafah keleti részén élő civileket

Az izraeli hadseregnek a rafahi civilek számára kiadott evakuálási parancsa a legrosszabbat vetíti előre: még több háborút és éhínséget, ez elfogadhatatlan – figyelmeztetett hétfőn az X-en közzétett jegyzésében Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell: Izrael evakuálási utasítása elfogadhatatlan
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: Anadolu via AFP/Anadolu/Pool/European Commission

„Az EU a nemzetközi közösséggel együtt cselekedhet és cselekednie is kell, hogy megakadályozza ezt a forgatókönyvet” – tette hozzá.

Borrell felhívta a figyelmet: Izraelnek le kell mondania a szárazföldi offenzíváról, és végre kell hajtania az ENSZ Biztonsági Tanácsának márciusi határozatát, miszerint azonnali tűzszünet szükséges Izrael és a Hamász között.

Az izraeli hadsereg hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Rafah keleti részén élő civileket. Bejelentette egyúttal, hogy korlátozott műveletre és nem Rafah elfoglalására készül.

Egyiptomi közlések szerint a rafahi határátkelőn keresztül humanitárius segélyszállítmányok még hétfőn is átjutottak az övezetbe.

Josep Borrell felhívta az izraeli kormány figyelmét, hogy továbbra is kötelessége, hogy teljes körű, biztonságos, gyors és akadálytalan hozzáférést biztosítson a humanitárius segélyekhez a rászorulók számára.

Kapcsolódó írásaink

Izrael megkezdte a palesztin civilek evakuálását Rafahból

ĀA térségben tervezett szárazföldi hadművelet előkészítése érdekében szórólapokon, hangüzenetekben és telefonhívásokkal távozásra szólították fel a várostól keletre fekvő és az Egyiptommal szomszédos lakónegyedekben élőket