Külföld

A tábornok, aki felforgatja a világot

Matteo Salvini katonát küld Brüsszelbe, hogy a béke mellett demonstráljon

Matteo Salvini, a Liga vezetője Rómában jelentette be, hogy a párt európai uniós parlamenti jelöltje lett egy olyan olasz tábornok, aki a béke szószólója, és talán éppen ezért folyamatosan az olasz szélsőbaloldal támadásának a keresztüzében áll.

A tábornok, aki felforgatja a világot
Matteo Salvini: Baloldal és Soros György nélküli Európára van szükség
Fotó: AFP / Andreas Solaro

A kíváncsiság és a cenzúra elutasítása késztette a Liga első emberét, Matteo Salvinit, hogy a szélső balosok és az antifasiszták által hisztérikusan támadott könyv szerzőjét felkarolja. A Világ megfordítva címet viselő, 2023 augusztusában megjelent könyv szerzője Roberto Vannacci tábornok, akire az Il Giornale is felfigyelt.

– Korábban nem ismertem Vannacci tábornokot, tavaly nyáron könyvének megjelenését követő dühöngő média reakciók hatására úgy éreztem, közelebbről is meg kell ismernem ezt az embert. A tábornok személye és értékes gondolatai, nem is szólva az európai béke iránti elkötelezettségéről, ami valljuk be, egy háborús hadszíntereket megjárt katonai vezető esetében különleges érték. Szeretem, ha egy tábornok a békéről beszél, mert Európában a következő öt év egyik központi témája a háború vagy a béke lesz. Aki a Ligát választja, annak tudnia kell, hogy soha egyetlen olasz, vagy európai katona sem fog a mi nevünkben harcolni, esetleg meghalni az európai határokon kívül. Nem vagyunk olyan rosszak, mint amilyennek egyesek beállítanak bennünket. Egyszerűen vannak értékeink: például az identitás, a munka és a határok védelme – emelte ki a Liga titkára.

A Liga sokak örömére Rómában jelentette be, hogy Roberto Vannacci tábornok az európai uniós parlamenti választásokon a jobboldali párt listájára is felkerült.

A Folgore ejtőernyős brigád egykori parancsnoka köszönetet mondott a bizalomért, és megígérte, hogy erősíteni fogja a hazát, a határokat, a közbiztonságot és a nemzeti szuverenitást. „Európa olyan világot kínál nekünk, amely nagyon távol áll tőlünk. Gyakran erőszakos módszerekkel megpróbálják elvenni az identitásunkat, amely reményt adna arra, hogy európai polgárként élhessük mindennapjainkat, például a feszületeket, amely életünk része, és Európa meghatározó szimbóluma” – tette hozzá Vannacci.

Az Il Giornale élt a lehetőséggel, hogy egy magas rangú olasz katonatiszt véleményét közölje a Brüsszelben tervezett közös európai hadsereg felállításával kapcsolatban. Vannacci egyértelműen kijelentette, hogy nem nézi jó szemmel egy ilyen hadsereg kialakításának még az ötletét sem, mert véleménye szerint „egy ilyen haderő csupán fenyegetésre lenne alkalmas, az európai védelem kérdését sokkal komolyabban kell kezelni, és nem kósza, kidolgozatlan ötletekkel. Ki dönti el, hogy egy konfliktus esetén mely ország, milyen technikát ad, és hány katonát biztosít? Abszurd gondolat!” – tette hozzá a tábornok.

Vannacci tábornok nem tétlenkedik, újabb könyvet írt Olaszország széllel szemben címmel, amelynek a bemutatóját több szélsőballos olasz városvezető is mondvacsinált ürüggyel igyekezett megakadályozni, míg ahol ezt nem tudták megtenni, ott „antifasiszta” tüntetők bukkantak fel, hogy tiltakozzanak Vannacci ellen. Az egyik ilyen „antifasiszta” tiltakozásról a RAI híradója Nápolyból számolt be, ahol ordibálva, öklöt rázva próbálták megakadályozni a könyvbemutatót. Roberto Vannacci tömöröen fogalmazva minden alkalommal hangsúlyozza, hogy Európai Unió Parlamentjében mindenekelőtt Olaszországért, a kereszténységért, a határok védelméért, a biztonságért és a szuverinitásért fog harcolni. Végül az illegális bevándorlásról is határozott véleményt fogalmazott meg: „Ha Európának a jólét és a fejlődés jövőjét akarjuk biztosítani, akkor határozott intézkedésekra van szükség, mert a migránsok a mi törvényeinket soha nem akarják betartani.”

Kapcsolódó írásaink