Külföld

Törökország leállítja a kereskedelmet Izraellel

Izrael külügyminisztere szerint Erdogan felrúgta a szabályokat

Törökország nem hajlandó újraindítani az áruforgalmat Izraellel a Gázai övezetben zajló harcokat lezáró, tartós tűzszüneti megállapodás megkötéséig és a palesztinoknak szánt, humanitárius segítség zavartalan eljuttatásáig – közölte Ömer Bolat török kereskedelmi miniszter pénteken Isztambulban.

Törökország leállítja a kereskedelmet Izraellel
Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu/Mustafa Kamaci

Izrael kompromisszumot nem tűrő hozzáállása és a Gázai övezetben egyre rosszabbodó helyzet miatt Törökország egyszerűen kénytelen leállítani a kereskedelmet Izraellel - tette hozzá a miniszter.

Törökország csütörtöki bejelentésével az első Izrael fő kereskedelmi parterei közül, amely felfüggesztette mind az Izraelbe irányuló exportot, mind az onnan érkező importot a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott harcokra hivatkozva.

Izrael külügyminisztere, Jiszráel Kac erősen bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnök döntését.

„Erdogan felrúgta a szabályokat. Ez egy olyan diktátor viselkedése, aki lábbal tiporja a török nép és üzletemberek érdekeit, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat” - jelentette ki Kac.

Kac az X-en közzétett csütörtöki bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Izrael alternatív megoldásokat keres a Törökországgal folytatott kereskedelem helyettesítésére, például a helyi termelésre és más országokból származó termékek importjára helyezve a hangsúlyt. A miniszter leszögezte, hogy Izrael gazdasága erősen és bátran néz szembe a helyzettel. „Mi nyerünk, ők veszítenek” - tette hozzá Kac.

A Hamász azonban üdvözölte Törökország „bátor és a palesztinokat támogató” döntését.

Izrael és Törökország tavaly nagyjából 5,4 milliárd dollárnyi (1958 milliárd forint) török exportot és 1,6 milliárd dollárnyi (580 milliárd forint) izraeli importot magába foglaló áruforgalmat bonyolított le.

Kapcsolódó írásaink