Külföld

Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

Szijjártó Péter: A racionalitásnak felül kell kerekednie a dogmatikus és ideologikus megközelítéseken

A józan észnek felül kell kerekednie a politikai ideológiákon, ami szerencsére az üzleti életben még mindig lehetséges, és erre Magyarország kiváló példa több szempontból is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

Józan észre alapozott együttműködésre van szükség
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri tanácsülésén azt hangsúlyozta, hogy az emberiség napjainkban súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, és így fennáll a kockázata a világ ismételt blokkosodásának is.

Kiemelte, hogy Magyarországnak ezzel kapcsolatban rendkívül rossz tapasztalatai vannak, ezért abban érdekelt, hogy a következő időszakot inkább az összeköttetések határozzák meg a tömbösödés helyett.

„Szeretném, ha törölhetnénk a politikai szótárunkból az olyan kifejezéseket, mint a 'szétválasztás' és a 'kockázatmentesítés', és azt szeretném, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el a civilizált kelet-nyugati együttműködést és az egységes és tisztességes világgazdasági-világkereskedelmi rendszert” – szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a józan észnek és a racionalitásnak felül kell kerekednie a dogmatikus és ideologikus megközelítéseken.

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy a világ üzleti vezetői továbbra sem veszítették el a józan eszüket, és ezáltal még mindig lehetséges a visszatérés a tisztességes globális gazdasági együttműködéshez.

Úgy vélte, hogy Magyarország kiváló példa ebből a szempontból, mert a három nagy német autógyártó mellett a három legnagyobb kínai elektromosakkumulátor-gyártó is jelen van már, és rendkívül szoros közöttük az együttműködés, az ellátási lánc gyakorlatilag nullára csökkent.

Példaként említette a paksi atomerőmű bővítését is, ahol az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német és francia cégek is dolgoznak a helyszínen.

„Ez számomra azt jelenti, hogy a politikai nyilatkozatokkal szemben a valóságban és a hétköznapi üzleti életben továbbra is lehetséges a tiszteletre és bizalomra épülő globális együttműködés” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nagyon jó hír.

A miniszter végezetül üdvözölte, hogy az OECD az egyik utolsó olyan nemzetközi szervezet, amely még mindig a józanságot képviseli.

Aláhúzta: a főtitkár nem hagyta, hogy az OECD működését túlpolitizálják, és remélhetőleg a jövőben is ellen tud tartani az erre irányuló erőfeszítéseknek.

Kapcsolódó írásaink