Külföld

Tovább erősödik az Izrael-ellenes őrület az amerikai elitegyetemen + VIDEÓK

A Columbia Egyetemen eldurvultak az antiszemita palesztin párti tüntetések, amelyek miatt az iskola távoktatást vezetett be. Vezető republikánus politikusok az intézmény igazgatójának a lemondását követelik, amiért képtelen kezelni a helyzetet, olvasható a Mandineren megjelent cikkben.

Tovább erősödik az Izrael-ellenes őrület az amerikai elitegyetemen + VIDEÓK
A Columbia Egyetemen eldurvultak az antiszemita palesztin párti tüntetések
Fotó: Northfoto represented by ZUMA Press/Inc Lev Radin

Elszabadultak az indulatok a Columbia Egyetemen, miután a diákok palesztin párti tüntetéseken antiszemita szlogeneket skandáltak, megtámadtak több zsidó diákot, és sátortábort hoztak létre a kampusz közepén. Szerdán Mike Johnson, a képviselőház elnöke is megjelent az iskolában, ahol mérges tömeg fogadta – számolt be a Politico.

Johnson a helyszínen több New York-i republikánus törvényhozókkal karöltve felszólította az egyetem elnökét, hogy mondjon le. A tüntetők azonban azt kiabálták, hogy „Kik maguk?”, „Béna vagy, Mike!”, majd skandálni kezdték, hogy „Szabad Palesztinát”.

„Ha ezt nem sikerül gyorsan megfékezni, és ha ezeknek a fenyegetéseknek és megfélemlítéseknek nem vetünk véget, akkor el fog jönni az idő a Nemzeti Gárda bevetésére” – mondta Johnson.

Objektum doboz

A házelnök közvetlenül szembesült a Gázai Szolidaritási Táborral, amely az elmúlt héten felfordulásba sodorta az egyetemet. Johnson korábban egy rádióinterjúban „gyenge és alkalmatlan vezetőnek” nevezte a Columbia elnökét, Minouche Shafikot, aki nem tudja garantálni a zsidó diákok biztonságát. Bár eddig ő a legmagasabb rangú választott tisztségviselő, aki Shafik lemondását szorgalmazza, számos republikánus törvényhozó és John Fetterman demokrata szenátor is a leváltását követelte.

„Az az üzenetem a táborban lévő diákoknak, hogy menjenek vissza az osztályba, és hagyják abba ezt a hülyeséget”

– mondta Johnson. „Ne pazaroljátok tovább a szüleitek pénzét” – tette hozzá. (Egy félév a Columbia Egyetemen több, mint tízmillió forintba kerül.)

A Columbia szóvivője nem sokkal a törvényhozók felszólalása után azt mondta, hogy az a híresztelés, miszerint az egyetem a Nemzeti Gárda bevetését tervezi, „valótlan és megalapozatlan állítás”. Hangsúlyozta azonban, hogy „a jelenlegi tüntetés sérti az egyetemi szabályokat”, és hogy a tisztviselők intézkedéseket hoztak annak megszüntetésére.

Az elnöki hivatal szerda hajnalban az egyetemi közösségnek küldött e-mailben azt írta, hogy a Columbia 48 órán keresztül folytat tárgyalásokat a tábor képviselőivel. Azt is írták, hogy a tüntetők vállalták, hogy „jelentős számú sátrat eltávolítanak”, biztosítják, hogy a nem csatlakozók elhagyják a tábort, és megtiltják a „diszkriminatív vagy zaklató beszédet”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán szintén elítélte az egyetemi tüntetéseket, mondván, hogy ami „Amerika egyetemi kampuszain történik, az borzalmas. Antiszemita csőcselék vette át a vezető egyetemek irányítását.”

Az elmúlt napokban demokraták is ellátogattak a Columbiára, hogy támogassák a zsidó diákokat, köztük volt Josh Gottheimer New Jersey-ből, Dan Goldman New Yorkból és Jared Moskowitz Floridából. Elítélték az antiszemitizmust, és bírálták Shafikot és más egyetemi vezetőket, amiért nem tesznek többet a zsidó diákok védelmében.

Joe Biden elnök álláspontja kevésbé volt egyértelmű. Amikor a hét elején megkérdezték, nem válaszolt arra, hogy Shafiknak le kellene-e mondania, bár a Fehér Ház nyilatkozatokat adott ki, amelyekben elítélték a Columbia antiszemitizmusát.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink