Külföld

Abbász újragondolja a kétoldalú kapcsolatokat Washingtonnal

A ciszjordániai vezetés újra akarja gondolni a kétoldalú kapcsolatait az Egyesült Államokkal Washingtonnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a palesztin államiság ellen emelt vétója után.

Abbász újragondolja a kétoldalú kapcsolatokat Washingtonnal
Mahmúd Abbász palesztin elnök
Fotó: AFP/Adem Altan

„Az Egyesült Államok megsértett minden nemzetközi törvényt, és figyelmen kívül hagyott a kétállami megoldással és a térség békéjének megteremtésével kapcsolatos minden ígéretet” – jelentette ki szombaton a Wafa hivatalos palesztin hírügynökségnek adott interjúban Mahmúd Abbász.

Az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy a térséget nem lehet stabilizálni a palesztin kérdés igazságos megoldása nélkül – tette hozzá a Palesztin Hatóság elnöke.

„Felül fogjuk vizsgálni a kétoldalú kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, hogy biztosítsuk népünk érdekeinek védelmét” – mondta Mahmúd Abbász.

A palesztin vezető bírálta a Washington által Izraelnek nyújtott támogatást is, egyebek mellett azt, hogy az Egyesült Államok fegyvereket szállít Izraelnek a gázai háború idején.

Kiábrándítónak és felelőtlennek nevezte az amerikai vétót. A palesztin vezetés új stratégiát fog kidolgozni a palesztin ügy előmozdítása érdekében – tette hozzá.

Az Egyesült Államok csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta azt a határozattervezetet, amelynek értelmében Palesztina államként lett volna a világszervezet teljes jogú tagja. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a kétállamiságról Izraellel kötött megállapodás a teljes jogú ENSZ-tagság előfeltétele.

Kapcsolódó írásaink