Külföld

Drónok elleni védekezés: a Nyugat nem tudja úgy segíteni Ukrajnát, mint Izraelt

Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője szerint különböznek a feltételek

„Az Izrael elleni iráni támadások Franciaország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Jordánia katonai bázisai felett történtek. Ezek az országok tehát önvédelemből reagáltak. Ukrajnának azonban nincsenek ilyen bázisai. Ezért nem tudunk ugyanilyen segítséget nyújtani: a körülmények teljesen mások” – idézte a diplomatát az oroszhirek.hu.

Drónok elleni védekezés: a Nyugat nem tudja úgy segíteni Ukrajnát, mint Izraelt
Josep Borrell Fontelles, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a Nyugat nem tud ugyanolyan segítséget nyújtani Ukrajnának a drónok elleni védekezésben, mint Izraelnek, mert a feltételek különbözőek
Fotó: AFP/John Thys

Borrel az uniós külügyminiszterek videokonferenciáját követően kiemelte, hogy Izrael hosszú éveket töltött a külső támadásoktól védő úgynevezett vaskupola létrehozásával, hatalmas összegeket költve rá.

„Még ha lennének is eszközeink, nem tudnánk 24 óra alatt ilyen kupolát építeni Ukrajna számára” – tette hozzá a diplomata, aki elismerte, hogy Zelenszkij elnök helyében ő segítséget kérne.

Moszkva többször is azt hangoztatta, hogy a nyugati katonai segítség nem jelent jót Ukrajnának, és csak meghosszabbítja a konfliktust, a fegyverszállítmányok pedig az orosz hadsereg legitim célpontjává válnak.

Kapcsolódó írásaink