Külföld

Egymásnak estek az uniós vezetők

Nincs egyetértés

Bár kifelé igyekeznek egységes képet mutatni az uniós vezetők, azonban komoly ellentétek vannak közöttük – írta meg a Magyar Nemzet.

Egymásnak estek az uniós vezetők
Olaf Scholz
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Kay Nietfeld

Kínos incidensre került sor az Európai Tanács márciusi megbeszélésén Olaf Scholz német kancellár, osztrák kollégája, Karl Nehammer, valamint Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője között. Scholz meglehetősen nyers hangnemben, ráadásul más vezetők füle hallatára kérte számon Borrellt az Izraellel kapcsolatban hangoztatott álláspontja miatt.

Ne beszéljen Izraelről Németország és Ausztria nevében – adták Borrell tudtára a kancellárok a Politico brüsszeli hírportál beszámolója szerint.

A szóváltás akkor a színfalak mögött maradt, az EU kifelé igyekezett egységes képet mutatni, bár nyilvánvaló volt, hogy az egyes tagállamok álláspontja között komoly szakadék tátong. Míg Németország, Ausztria, Magyarország és Csehország kiáll Izrael mellett, Spanyolország (Borrell hazája), Írország és Belgium kritikusabb hangot ütött meg a zsidó állammal és annak gázai műveletével kapcsolatban.

Irán Izrael elleni légitámadása, amely a közel-keleti helyzet eszkalációjával fenyeget, sokként érte az európai vezetőket. Többek között Scholz és Emmanuel Macron francia elnök is önmérsékletre kérte a válaszlépést fontolgató Izraelt.

A szakadék szélén állunk, és el kell távolodnunk tőle – idézte Borrell egy spanyol rádióállomásnak mondott szavait a SwissInfo svájci hírportál.

Kapcsolódó írásaink